GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Душа и Тяло / Защо се чувствате отпаднали? ...

Здраве

Душа и Тяло

Душа и Тяло

Защо се чувствате отпаднали?

Защо се чувствате отпаднали?

За отпадналостта може да има много причинители и може да бъде важно предупреждение, че има някакви проблеми в организма. Всякакви усещания на изтощение и отпадналост, които продължават дори след физическа почивка и наспиване, трябва да бъдат изследвани, за да успеем да се предпазим от това, за което ни предупреждават.

Най-честите причинители на отпадналост и най-лесни за откриване са недостатъците на три минерала и два витамина – желязо, магнезий, калий, витамин В12 и фолиева киселина. Всички те могат лесно да бъдат разрешени, като се набави необходимото количество витамини и минерали, или чрез промяна на хранителния режим. Продължителният недостиг на тези елементи обаче е опасен и затова е добре да се открие проблемът рано. Липсата на витамин В12 може да доведе до постоянни вреди на мозъка и гръбначния стълб, а анемията, причинена от липсата на желязо – до болки в гърдите, ускорен сърдечен ритъм и дори по-силна отпадналост. Обикновено тези липси идват от ограничаващи диети, например отказване от въглехидратите като цяла хранителна група, което води до липси на много от В-витамините.

Друга причина за отпадналост могат да са резките спирания на приема на калории или пропусканията на хранения, затова е най-добре да не оставаме без закуска или други хранения.

Важно е какъвто и да е източникът на отпадналост той да бъде изследван, защото въпреки че повечето причинители са лесно лечими като недостатъчно сън или упражнения, може да има по-сериозна причина като сърдечна болест. При хората, които страдат от хронично изтощение, лекарите препоръчват преглед, за да се изключат опасни здравословни състояния.

Има и различни видове отпадналост – докато при недостатъчност на желязо има цялостно усещане на отпадналост, при липса на калий или магнезий обикновено се среща тъпа болка в мускулите и слабост.

Лекарите препоръчват при отпадналост, причинена от недостатъци на минерали и витамини, да се предприеме промяна на хранителния режим, да се включат повече плодове, зеленчуци, риба и ядки. Естествено, в началото се налага и допълнителен прием на липсващите витамини и минерали като хранителна добавка.

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане