GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Защо няма универсална диета ...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Защо няма универсална диета

Защо няма универсална диета

Има причина за това, показва амбициозно проучване, направено в Израел. Учените публикували резултатите от мащабно проучване, които показват, че метаболизмът на различните хора може да преработва напълно различно еднакви храни.

Това значи, че ефективната диета за един човек може да е вредна за друг. А все пак, лекари и диетолози по цял свят имат навика да препоръчват едни и същи неща на хората, които се опитват да се преборят с излишните килограми. Вместо да се предлагат универсални решения, предполага проучването, могат да се използват по-ефективни предложения като личен хранителен план, базиран на начина, по който всеки метаболизъм се справя с храните.

В проучването 800 човека били изследвани в рамките на една седмица, като записвали всяка хапка, глътка и минута упражнения през деня си. Кръвната им захар се измервала от апарат на всеки пет минути, а участниците давали кръвни и проби от стомашните си бактерии за анализ. През тази седмица всички участници консумирали напълно еднакви храни за закуска, за да може да се установи и различното разграждане на една и съща храна.

Учените открили напълно различни отговори на метаболизма на тялото при различните хора, дори когато храните са същите. Учените разказват и за неочаквани резултати – как един мъж вдигнал кръвната захар от суши повече, отколкото от сладолед; за жена, която от много време се опитвала на свали килограми, открили, че обикновено полезна храна – домати, причинявала големи пикове в кръвната й захар.

Имало много такива примери, които довели учените до новите заключения и обяснението защо няма универсална диета – заради забележителните разлики в начина, по който метаболизмът ни се справя с разграждането на вещества.

Тези открития могат потенциално да отворят пазар за продукти, които ще правят по-точна диагностика и ще помагат на хората да се справят с наднорменото тегло. 

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане