GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Защо все повече хора страдат от липса на витамин D...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Защо все повече хора страдат от липса на витамин D и как да я избегнете.

Защо все повече хора страдат от липса на витамин D и как да я избегнете.

Какво представлява витамин D?

Витамин D е мастно-разтворим витамин и един от малкото, които се счита, че тялото ни може да произвежда само. Ключова за този синтез е слънчевата светлина. При излагане на слънце, един химикал в кожата ни, известен с научното име 7-dehydrocholesterol се активира и преобразува до прикурсора на витамин D – D3. Впоследствие черният дроб и бъбреците преобразуват D3 до активния и необходим на тялото витамин, който учените наричат калцитриол, а ние, обикновените хора познаваме като витамин D.

Защо е нужен витамин D?

Основната роля на витамин D е да подпомага усвояването на калция, който на свой ред е нужен за здрави кости, зъби, мускули, артерии и т.н. При липса на този витамин, може да се усвои по-малко от 15% от калция в храната. Липсата на витамина при децата може да причини рахит – състояние, свързано с омекване и отслабване на костите, а при възрастните – остеомалация – костно заболяване, свързано с нарушения в минерализацията на костната тъкан. Но това далеч не е всичко. Ето какво още причинява

Дефицитът на витамин D.

При липса на витамин D организмът не може да усвоява минерала калций. Освен за костите, наличието на този минерал в кръвта е ключово за невро-мускулната и сърдечната дейност. Затова тялото не позволява нивото на калций в кръвта да спадне под определени стойности. Усвояването на калций зависи от доброто състояние на червата и наличието на витамин D. Когато организмът не е в състояние да усвоява нови количества калций, тялото започва да издърпва от собствените си запаси, намиращи се в костите и зъбите. Нивата на калций в кръвта се запазват, но костите отслабват и стават податливи на фрактури.

Липсата на витамин D при бременните жени може да има сериозен негативен ефект върху развиващата се скелетно-мускулна и имунна система на бебето, както и да доведе до усложнения на самата бременност, включително прееклампсия и необходимост от раждане чрез секцио. Кърмещите майки също се нуждаят от високи количества витамин D за синтеза на пълноценна кърма и запазване на витаминно-минералния баланс в собственото им тяло.

Витамин D е необходим за синтеза на полови хормони. Липсата му се свързва с менструални крампи, поликистозни яйчници, предменструален синдром и трудности при зачеване. Допълнително слънчевият витамин влияе на настроението и понижените му нива в организма могат да предизвикат сериозни депресивни разстройства.

При мъжете дефицитът на витамин D се свързва с повишен риск от рак на простата. В научно изследване от края на миналия век учени от Университета Харвард установяват по-висок процент на мъжете с рак на простата сред тези, които приемат добавки с калций. Учените обаче са убедени, че проблемът не е в самия калций, а в липсата на витамин D, който опосредства превръщането на минерала в усвоима от организма форма.

Защо напоследък се говори за сериозен дефицит на витамин D?

В миналото дефицитът на този витамин е бил рядкост. Едва през последните години при проведени изследвания се установява, че броят на хората с гранични стойности на витамина достига до 40% в много от развитите държави. Причините могат да се търсят в няколко насоки:

  • ·         Все повече хора работят в офиси и други затворени помещения, а не навън под слънчевите лъчи.
  • ·         Все повече хора използват слънцезащитни средства, за да предпазят кожата си от слънцето, когато все пак са на открито.
  • ·         Хранителните източници на витамин D (мазни риба, свинско месо, яйца и масло от дроб на треска) не са сред популярните храни днес по една или друга причина.

Комбинацията от тези причини води до дефицит на витамин D в епидемиологични размери сред населението на много държави включително на България. По всяко време, но особено ако планирате забременяване или сте бременна, можете да проверите стойностите на витамин D в организма си. Специализиран кръвен тест предлагат почти всички лаборатории в България.

Ако имате занижени или гранични нива на слънчевия витамин, е важно да предприемете мерки за неговото балансиране като повишите дневния си прием.

Как да си набавим витамин D и какво количество на ден е необходимо?

Най-сигурният начин да си гарантирате оптимални нива на слънчевия витамин е като през топлите месеци прекарвате средно по 20 минути на слънце, а през есенно-зимния сезон хапвате храни, богати на витамин D и взимате хранителна добавка.

При избора на добавка потърсете продукт с означението D3, ефективно усвоимата форма на витамин D. Повечето добавки се правят с D2, който е с 25% по-неефективен. Все пак имайте предвид, че добавките, съдържащи D3 не са с растителен произход, ако за вас това представлява етичен проблем.

По отношение на дневната доза, приемана под формата на хранителна добавка, учените не са единодушни. Различни авторитетни изследователски центрове препоръчват стойности в интервала 400 до 1000 IU за новородени, 600 до 1000 IU за деца и 800 до 5000 IU за възрастни. Понятието IU е съкратено от international units или международни единици. По отношение на витамин D 40 IU се равняват на 1 мкг дневно.

Както стана дума в началото, витамин D е мастно-разтворим и се натрупва в мастните тъкани. При временна липса, организмът използва запасите си. При свръх-излишък, е възможно да се достигне до токсични нива, но отравяне с витамин D може да се получи при наистина огромни дози много над 2000 IU дневно.

Каквото и да изберете, не оставяйте през зимата тялото си без светлината на слънчевия витамин!


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане