GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Започва изграждането на регионално депо за отпадъц...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Започва изграждането на регионално депо за отпадъци край Бучино

Започва изграждането на регионално депо за отпадъци край Бучино

Дейностите по проекта бяха блокирани от екосдружението, което оспори екологичната оценка и това доведе до забавяне на изпълнението му, припомнят от общината. В началото на 2014 г. МОСВ даде “зелена” светлина за изграждане на регионалната система за управление на отпадъците. В писмо, подписано от министър Искра Михайлова, бе посочено, че оценката на доклада за въздействие върху околната среда е положителна.

Екоорганизации също подкрепиха проекта, но в последния ден и час по закон петричката неправителствена организация подаде жалба срещу процедурите по ОВОС. В момента проектът щеше да е в напреднал етап, строителното разрешение щеше да е издадено и да се върви към избор на изпълнител, посочват от общинската управа в Благоевград. От там допълват, че междувременно санкциите, наложени от ЕС за отпадъците на благоевградчани, вече са в размер на 700 000 лева.

Според инвестиционното намерение регионалната система за управление на отпадъци ще обслужва общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, информират още от община Благоевград. Депото ще се строи на площадката на сега съществуващото сметище в с. Бучино и с. Българчево на площ от 106 дка. Първият етап включва изграждане на първа клетка на депото, инсталация за предварително сепариране на отпадъците, съоръжение за компостиране на зелени отпадъци, както и цялата им съпътстваща инфраструктура. Вторият етап предвижда строеж на втората клетка и рекултивация на съществуващото сметище.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане