GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Заповядайте на масата!...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Заповядайте на масата!

Заповядайте на масата!

Обстановка и поведение

Обстановката, в която се храним, е от изключително значение. Затова би било добре да обръщаме внимание на някои детайли.

Застелете масата с хубава покривка, подредете с красиви чинии и чаши, купете цветни салфетки и букетче цветя, аранжирайте със свещи – всички тези детайли ще направят обяда или вечерята по-приятни, ще създадат една по-топла и привлекателна атмосфера. Правете това винаги, независимо дали сте поканили гости или сте сами. Отношението ви към храната, а не само към приготвянето и консумирането й, е от изключително значение за вас.

Гледането на телевизор по време на хранене е нежелателно и дори абсолютно забранено. Докато сме втренчени в малкия екран, често изобщо не обръщаме внимание на това какво ядем. А да не говорим за излъчваната информация, която най-често е негативна и стресираща. Най-добре е да си пуснете приятна, лека музика, която да повлияе на настроението и храносмилането ви.

Времето за хранене е също от съществено значение. Хубаво е да си изградите навик да се храните в приятна компания сред приятели и роднини. Докато сте на масата, избягвайте тежки спорове, разговори, които ви изнервят, разискването на семейни проблеми или обсъждане на сметки. Точно обратното – разговаряйте и споделяйте приятни случки от ежедневието, така ще можете да се отпуснете и да се наслаждавате на всяка хапка, а и организмът ви ще успее да усвои по-добре хранителните вещества от приготвената трапеза.

Друго полезно правило е преди да седнете на масата да вдишате и издишате дълбоко поне три пъти. Дишането ще ви успокои, ще улесни концентрацията върху храненето, насочвайки вниманието ви изцяло към храната, а не към машиналното гълтане. Яжте бавно, съзнателно, дъвчете продължително всяка хапка. По този начин храната се обработва по-бързо и до по-бързо се мозъка подават сигнали за засищане. Слюнчестите жлези отделят ензима птиалин, чието предназначение е да разгражда скорбялата от нишестените, житните и бобови храни. Ако не са достатъчно напоени със слюнка, те стават трудно смилаеми и не се усвояват добре, като резултат възникват храносмилателни смущения, коремът се подува и се трупат тлъстинки.

Ако искате да имате максимална полза от минералите и витамините, съдържащи се  в храната, трябва да дъвчете продължително, защото минералите се абсорбират преди всичко от малките кръвоносни съдове, намиращи се под езика.

Наслаждавайте се на всяка хапка, усещайте вкуса и миризмата на храната. Ако се храните прекалено бързо, удоволствието ще е краткосрочно и недостатъчно. Фрустрацията ще ви накара да продължите да се тъпчете, дори когато вече сте се наситили.

Когато нямаме правилна хранителна хигиена и мозъкът няма време да усвои състава на храната, той я възприема като потенциален неприятел и мобилизира имунната защита, произвеждайки левкоцити, особено ако става дума за сготвени ястия. По този начин, ако не дъвчете достатъчно, имунната ви система ще се пренатовари, а това води до отслабване на защитните сили на организма. Също така при лошо храносмилане лигавицата на тънките червата също се измъчва и могат да се появят болестни смущения като дегенеративни болести или автоимунни заболявания.

След всяка хапка оставяйте приборите на масата и дишайте бавно и дълбоко. Вдишайте аромата на топъл хляб или някоя подправка, хубаво вино или цветето от аранжировката. Така ще се спасите от навика на машиналното гълтане, тежестта в корема и поемането на повече от необходимото за вас количество храна. Не забравяйте, че прагът на засищане идва след около двадесетина минути.

Всяка хапка трябва да е удоволствие, ритуал за съпричастност.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане