GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Заводът за био-отпадъци край София ще генерира 13 ...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Заводът за био-отпадъци край София ще генерира 13 000 т. компост

Заводът за био-отпадъци край София ще генерира 13 000 т. компост

Откриването на завода се случи броени дни, след като Еврокомисията прати България при Съда на ЕО заради несправяне с незаконните депа за отпадъци. „Модернизацията на  процеса на управление на отпадъците в България върви бавно, търпим наказателни процедури, но събития като това увенчават усилията ни с успех…. Имаме модерни съоръжения и ще имаме“, каза еко-министърът Искра Михайлова на официалното представяне на инсталациите за биологично третиране на зелените и биологични отпадъци на площадката „Хан Богров”.

Инсталацията е част от Интегрираната система за управление на отпадъците на столицата, финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ Бенефициент по проекта е Столична община. Общата стойност на проекта е 346 млн. лв., от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 291,5 млн. лв.

Инсталациите за биологично третиране на зелени и биоотпадъци ще преработват биоразградими отпадъци от парковете и градините, хранителни и кухненски отпадъци. Получава са компост и биогаз, от които се произвежда електрическа и топлинна енергия.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане