GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Ефектът от спирането на цигарите върху красотата...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Ефектът от спирането на цигарите върху красотата

Ефектът от спирането на цигарите върху красотата

Всички пушачи са наясно, че цигарите не са полезни за здравето им. Доказано е, че спирането на цигарите дори само за месец има голям положителен ефект върху дихателните пътища, работата на сърцето и мозъка. Но не по-малко впечатляващ е ефектът от спирането на цигарите върху красотата.

 

Очите ви ще са по-светли

Постоянното излагане на дразнещото въздействия на цигарения дим прави очите на пушачите зачервени и уморени. Пушенето също се смята за утежняващ фактор в развитието на редица заболявания на очите. Един от най-лошите ефекти от пушенето могат да бъдат катаракти, които пушачите има 2,2 пъти по-голям риск да развият от непушачите.

 

Ще спите по-добре

Тъмните кръгове и подпухналите клепачи никога не са предпоставки за добра визия. През годините са правени много изследвания за връзката между пушенето и добрия сън, които до едно се съгласяват, че пушачите не спят добре заради нарушаване на циркадния ритъм. Веднага след като спрете да пушите, ще спадне количеството фактори, които пречат на съня, като никотинова хиперстимулация, и ще имате по-дълъг и по-здравословен сън.

 

Зъбите ви ще са по-бели

Пушенето причинява лош дъх, защото катраните и никотинът да предпоставка за развитието на бактерии в устната кухина. Едновременно с това, пушачите страдат и от сухота в устата, така че липсва слюнка, която да "отмие" бактериите и те остават по-дълго от необходимото. Всички сме виждали как пожълтяват зъбите на заклетите пушачи, в допълнение, те са 6 пъти по-изложени на риска от заболявания на венците, които водят до загуба на зъби. Отказът от цигарите е една от най-сигурните предпоставки за бели зъби и здрави, розови венци.

 

Кожата ви ще блести

Охарчването за скъпи кремове против стареене може да е доста безсмислено, ако пушите. Проучвания установяват, че пушенето ускорява появата на видимите белези на стареене, като бръчки и повяхнала кожа. Химикалите, които се съдържат в цигарения дим, намаляват притока на кръв и циркулацията на кислорода до кожата. Това води до намаляване на колагена и еластина, които създават подкрепяща структура. Известно е, че след дълги години на тютюнопушене, бузите хлътват и около устните се появяват множество фини бръчици, известни като "баркод". Спирането на цигарите води до възстановяване на здравината и младежкия вид на кожата.

 

Косата ви ще бъде по-лъскава

Дерматологични изследвания установяват, че за пушачите е по-вероятно да страдат от изтъняване на косата, и, в по-дългосрочен план, дори от загуба на коса. Това се дължи на факта, че пушенето уврежда космените фуликули, възпрепятства нормалното производство на хормони от скалпа и притока на кръв и кислород. Косата "огладнява" за хранителните вещества, които иначе биха се доставили от добрата циркулация. Освен това, за пушачите е трудно да предпазят косата си от задържането на неприятнатата миризма от цигарения дим. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане