GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Био Еволюция / Ефектът от затоплянето на Арктика...

Любопитно

Био Еволюция

Био Еволюция

Ефектът от затоплянето на Арктика

Ефектът от затоплянето на Арктика

Но една от темите, които преобладават в дискусиите за глобалното затопляне напоследък, включва нещо друго – вечната замръзналост. Вечна замръзналост, или трайно замръзнала земя, е най-горната част на земната кора на местата, където температура ѝ от минимум 2 години до хилядолетия не надвишава 0°C. Тя обикновено е много богата на органична материя с високо съдържание на въглерод, което засега не създава никакви проблеми, но с прогреса на глобалното затопляне, въглеродът може да се освободи в атмосферата под формата на метан и въглероден диоксид.

Учените предполагат, че във вечната замръзалост се съдържат общо 1 700 гигатона (1,7 трилиона тона) въглерод. Освобождаването на такова количество въглерод, дори и да бъде постепенно, може да има драматични последици за климата, ускорявайки глобалното затопляне. Изследователите Крис Хоуп и Кевин Шафер твърдят, че икономическите последствия от това могат да бъдат на стойност трилиони долари в световен аспект през следващите 200 години.

Началното загряване ще причини разтопяване на вечната замръзналост, което ще доведе до допълнителни емисии на въглероден диоксид, което от своя страна – до допълнително размразяване. И така спиралата ще продължава да затопля земята и да причинява вреди. В проучването си Хоуп и Шафер разглеждат чрез различни модели ефектите от тази спирала и казват, че затоплянето, причинено от вечната замръзналост, ще причини допълнителни 13% увеличение на икономическите вреди, причинени от глобалното затопляне – 13%, което означава около 43 трилиона щатски долара.

Затоплянето се очаква да причини сериозни вреди в различни сектори, включително загуби в земеделието, увеличаване на нуждата от охлаждащи системи, нови болести и вреди за естествените екосистеми.

Единственият изход, който Шафер предлага, е да се намалят емисиите на парниковите газове колкото се може по-бързо – това е единственият начин да не се стига до жестоката спирала. Шафер добавя, че е време да спрем да разграничаваме икономика и опазване на околната среда, а да влагаме все повече усилия в глобалното намаляване на емисии.

 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане