GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Есенни храни за здраве...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Есенни храни за здраве

Есенни храни за здраве

Знаете ли, че есента предлага изключително богатство от точно такива храни?

Тиква

Обикновено свързваме тиквите с Хелоуин и с тиквениците около Коледа – и в двата случая не ги ядем най-здравословно приготвени. Но тиквите са всъщност изключително полезни – дори се казва, че намаляват риска от рак. Особено полезни са за пушачи, защото се смята, че са най-способни да ограничат рака на белите дробове. Учените мислят и че тиквите спомагат за забавяне остаряването на организма ни.

Тиквените семки, освен това, спомагат за заздравяване на имунната система и пазят от вируси и причиняващи рак химикали. Каротеноидите, които правят тиквата оранжева, се борят със свободните радикали, които идват от замърсяване, пушене и вредна храна.

Ябълки

Ябълките пък често се използват в диети – и то с основание. Те правят чудеса за сърцето ни, страхотни са за диети, борят се с настинки, вируси и рак. Ябълките са особено полезни за диабетиците, а в момента има толкова много различни сортове на пазара, че изборът предразполага към яденето им!

Ябълките обаче се свързват и с проблеми със зъбите, заради високото им съдържание на естествени захари. За да не страдате от консумацията им, пийте вода, след като ядете ябълка и дайте поне 45 минути на емайла си за възстановяване преди, да си измиете зъбите!

Гъби

Въпреки че учените не са успели да свържат обикновените гъби с някакво значително подобряване на здравословното състояние, ориенталските гъби се свързват със стимулиране на имунната система, предпазване от сърдечни заболявания и инфаркти (защото отпушват кръвоносни съдове) и дори със забавяне на развитието на рак.

Шийтаке е пример за такава гъба – доказано е, че съдържа силен антивирусен елемент, наречен лентинан, който стимулира имунната система толкова много, че в тестове се доказва като по-благоприятна срещу грипа от антивирусни лекарства.

Наслаждавайте се на есента с храна! 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане