GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Есенни храни за здраве...

Вкусно

Супер храни

Есенни храни за здраве

Есенни храни за здраве

Знаете ли, че есента предлага изключително богатство от точно такива храни?

Тиква

Обикновено свързваме тиквите с Хелоуин и с тиквениците около Коледа – и в двата случая не ги ядем най-здравословно приготвени. Но тиквите са всъщност изключително полезни – дори се казва, че намаляват риска от рак. Особено полезни са за пушачи, защото се смята, че са най-способни да ограничат рака на белите дробове. Учените мислят и че тиквите спомагат за забавяне остаряването на организма ни.

Тиквените семки, освен това, спомагат за заздравяване на имунната система и пазят от вируси и причиняващи рак химикали. Каротеноидите, които правят тиквата оранжева, се борят със свободните радикали, които идват от замърсяване, пушене и вредна храна.

Ябълки

Ябълките пък често се използват в диети – и то с основание. Те правят чудеса за сърцето ни, страхотни са за диети, борят се с настинки, вируси и рак. Ябълките са особено полезни за диабетиците, а в момента има толкова много различни сортове на пазара, че изборът предразполага към яденето им!

Ябълките обаче се свързват и с проблеми със зъбите, заради високото им съдържание на естествени захари. За да не страдате от консумацията им, пийте вода, след като ядете ябълка и дайте поне 45 минути на емайла си за възстановяване преди, да си измиете зъбите!

Гъби

Въпреки че учените не са успели да свържат обикновените гъби с някакво значително подобряване на здравословното състояние, ориенталските гъби се свързват със стимулиране на имунната система, предпазване от сърдечни заболявания и инфаркти (защото отпушват кръвоносни съдове) и дори със забавяне на развитието на рак.

Шийтаке е пример за такава гъба – доказано е, че съдържа силен антивирусен елемент, наречен лентинан, който стимулира имунната система толкова много, че в тестове се доказва като по-благоприятна срещу грипа от антивирусни лекарства.

Наслаждавайте се на есента с храна! 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане