GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Енергия от 24 атомни централи може да бъде спестен...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Енергия от 24 атомни централи може да бъде спестена до 2020 г. с иновативни водни помпи

1

Най-големият консуматор на енергия в Европа е сградният сектор с 41% годишно, следван от транспорта (31%) и индустрията с 28%. В същото време 20% от двигателите в света се използват именно за помпи. Тези статистики безспорно показват, че разходът на енергия за доставяне, обработка и отвеждане на водите е със значителен принос в общото потребление. Решението на проблема е свързано с налагането на ErP стандарта, около който са се обединили политици, институции и индустрии, с цел намаляване на консумираната енергия и на замърсяването на околната среда с 20% до 2020 г.

ErP директивата регулира употребата само на високоефективни помпи в новите сгради, както и замяната на стандартните помпи в по-старите сгради, която започна през 2013 г. Първата в света високоефективна помпа, с приложение в отоплението, климатизацията и охлаждането, е разработена от Wilo през 2011 г. и става база за създаване на международния стандарт за новите ErP регулации.

Повечето хора приемат водата като даденост и много рядко се замислят как тя достига или се отвежда от сградите. Истината е, че това е един скрит, но много мащабен процес, който има голяма роля в нашия живот и в природното равновесие“, сподели Димитър Марковски, управител на Wilo България.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане