GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Елхите от празниците могат да помогнат за стерилиз...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Елхите от празниците могат да помогнат за стерилизиране на медицински изделия

Елхите от празниците могат да помогнат за стерилизиране на медицински изделия

Величествеите иглолистни растения можаг могат да свършат една полезна задача – в областта на медицината. Доклад, публикуван в International Journal of Biomedical Nanoscience наскоро представи доказателства, че иглите на якои явидове ела могат да се окажат в състояние да помогнат за стерилизирането на нано-устройства, предназначени за човешкото тяло.

Една от най-големите пречки за биомедицинските устройства е, че въпреки напредъка в стерилизационните методи бактериите все пак могат да се заселят по импланти, протези и присаждани тъкани. т. нар. бионанокомпозит от дугласка ела би могъл да поркива имплантите и да предотвратява развитието на микробите.

Екип от учени, водени от химика Пушпи Двиведи от MNNIT в Алахабад, Индия, са в процес на разработване на съединение, извличано от игличките на ела, което може да помогне във вид на покритие за нано-изделия в медицината и за борба с инфекциите. Комбинирайки извлек от елховите иглички с разтвор от сребърен нитрат, екипът е създал сребърни наночастици, които могат да бъдат вложени в хитозанов полимер за покритие за имплатите.

Така че когато събирате с прахосмукачката иглите от килима, порадвайте се на дървото, защото един ден то ще може да спасявя човешки животи.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане