GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Електрическата спортна кола Immortus върви цял ден...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Електрическата спортна кола Immortus върви цял ден с енергия от слънцето

Електрическата спортна кола Immortus върви цял ден с енергия от слънцето

Фирмата от Мелбърн фирма EVX Ventures разкри подробности за новия електрически спортен автомобил, който може да се движи цял ден с енергия само от слънцето. „Immortus“ е двуместен електрически автомобил, който може да пътува неограничено дълго в слънчеви дни благодарение на близо 7 кв. м. покритие от соларни фотоволтаични клетки по повърхността си.

„Immortus“ заимства своята соларна технология от състезателна кола, проектирана от студенти от австралийския отбор Aurora Solar Car Team. С тегло от едва 550 кг. „Immortus“ е изключително лек и аеродинамичен спортен автомобил, който не прилича на нищо, което сме виждали на пистата. Благодарение на своите слънчеви панели „Immortus“ се нуждае само от малка 10 кВтч литиево-йонна батерия, която да захранва нейните два електродвигателя. През нощта или в по-мрачни дни „Immortus“ има пробег от 400 км. Когато обаче слънцето грее, тя може да се движи безкрайно дълго. Средната й скорост е 60 км/ч. Ако колата се кара с 85 км/ч, „Immortus“ ще има обща пробег от около 550 км.

Засега EVX не е обявила кога смята да започне производство, но не очаква да продаде повече от 100 коли от модела „Immortus“.

„Ние не се опитваме да бъдем Tesla”, казва Бари Нгуен, главен изпълнителен директор и съосновател на EVX Ventures. „Tesla е производител на масови коли, ние сме дизайнер на бутиков електрически автомобили и резервни части за тях.“

Дори EVX не планира да произвежда голям брой спортни автомобили от този вид, нейната технология постепенно може да намеримясто в много други автомобили. Би било невероятно, ако повече потребители могат да каратколи, които не се нуждаят от спиране за презареждане.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане