GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Екстремното време увеличава нивото на токсини в хр...

Бизнес

Земеделски производители

Екстремното време увеличава нивото на токсини в храните

Екстремното време увеличава нивото на токсини в храните

Нов доклад на Програмата на ООН за околната среда (UNEP) сочи, че култури като пшеницата и царевицата генерират повече потенциални токсини като реакция за предпазване от екстремни метеорологични условия.

Ала тези химични съединения са вредни за хората и животните, ако се консумират за продължителен период от време. „Хранителните култури се повлияват от сушата и увеличават температурата си – точно като хората, когато се сблъскват със стресова ситуация,” обясни Жаклин Макглейд, главен учен и директор на отдела за ранно предупреждение и оценка при UNEP.

При нормални условия, например, растенията превръщат нитратите, които абсорбират, в хранителни аминокиселини и протеини. Но продължителното засушаване забавя или предотвратява това преобразуване. Това води до потенциално опасно натрупване на нитрати в растенията, се казва в доклада. Ако хората поглъщат твърде много нитрати чрез диетата си, това може да повлияе на способността на червените кръвни клетки да транспортират кислород в организма, се казва в доклада.

Културите, податливи на натрупване на прекалено много нитрати под въздействието на стреса, включват: царевица, пшеница, ечемик, соя, просо и сорго.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане