GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко отоплението през зимния сезон – евтино и щадящ...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Еко отоплението през зимния сезон – евтино и щадящо природата!

Еко отоплението през зимния сезон – евтино и щадящо природата!

Но едва ли се замисляме, освен за това, колко ще ни струва отоплението през зимния сезон, и за околната среда и вредите, които често й нанасяме, когато използваме някои видове горива. Важното е да щадим природата, защото тя ни дава въздух, простор и красота. Някои нови и нестандартни решения през последните няколко години взеха предимство пред отоплението на  въглища, дърва, парно и ток.

На пазара започна да се търси електродният котел ЕКО за локално водно отопление. Това е българско изобретение. В котела има специален разтвор (топлоносител), който позволява за 30-40 минути котелът да загрее до 80°С. Това произведение на иновацията работи автоматично със зададен режим, час, дата и месец. Отоплява между 130 и 150 кв.м площ. Можете да се сдобиете с такъв за около 2000 лв., а котлите българско производство са по-евтини от вносните.

Камините за отопление са друг твърде предпочитан и екологичен начин на отопление. Красив, често пъти луксозен и създаващ невероятна атмосфера на уют в дома. Често се монтират не само вкъщи, но и в различни помещения на апартаменти в жилищни сгради. Най-евтини са камините, облицовани с варовик, а тези изградени с мрамор и гранит са по-скъпи. Камерите са от чугун, огнеопорното стъкло е от стъклокерамика. При този екологичен начин на отопление с дърва от природата коефициентът на полезно действие обикновено е около 75%, казват експертите от бранша, отопляват се над 600 кв.м площ сградни помещения, посредством система от въздуховоди. Средната сума на една камина е около 3000 лв., а оскъпяването зависи от качеството на материалите и изработката. Но затова пък естественият огън у дома придава невероятен уют и топлина на всяко жилище.

Важно е и топлоизолацията във вашия дом да бъде изградена от естествени материали. В съчетание с еко отопление, ефектът е поразителен. Много фирми у нас предлагат специални топлоизолационни материали на естествена основа. Има платна от екструдиран пенопилестерол, които се използват за топлоизолиране на покриви, колони, греди, плочи, стени, подове. Могат да бъдат закрепени с гипс, цимент или пък гипсово лепило. Често се използват и топлоизолационни плочи от естествен материал, които стоят добре и наподобяват тапет. Тази инвестиция се изплаща за по-малко от половин отоплителен сезон, а температурата във всяко жилищно помещение се увеличава средно с около 10°С. Минералната вата е друг естествен материал, който е известен със своята екологична чистота и негоримост. Най-скъпата вата е предназначена за под, а най-евтината – за подпокривни пространства.

Може би не сте чували и за новите еко термопомпи, които през лятото охлаждат дома, а през студените месеци отопляват сградата. Сред предимствата на тези помпи са цялостното решение за охлаждане, отопление и топла вода на жилището, ниските разходи и вредни въглеродни емисии, както и невероятният комфорт.Тези термопомпи работят в синхрон с природата, използвайки принципа на топлообмена - превръщат топлината от околната среда (примерно въздуха навън) в топлина за целия дом. Но за да заработи тази помпа, се нуждае от съвсем малко електрическа енергия. Като се има предвид, че около 80% от потреблението на енергия в един съвременен, модерен дом се използва за отопление и затопляне на вода, термопомпите постигат над 50% по-ниски разходи за охлаждане и отопление, в сравнение с конвенционалните системи. Освен това тези, които изберат този начин на отопление през студените месеци на годината, ще имат пълната свобода. Ако имате таблет или смартфон, ще могат напълно дистанционно да управляват цялата инсталация – температури, програми и интервали, през които трябва да работят термопомпите.

Съществува и още един любопитен метод за екологично отопление във вашия модерен, съвременен дом. Това е изграждането на еко термодинамична слънчева система. Изградена е от панели, представляващи нов вид колектори с няколко различни режима на работа. Те работят чрез използването на екологичен фреон. Така изцяло се усвоява енергията от околната среда и се предава на воден кръг. Тази термодинамична слънчева система работи през цялата година, 24 часа в денонощието. Може да се монтира на покрива, в двора ви, на балкона на дома ви. От значение е движението на въздуха около панела. Системата е изградена от термодинамичен панел и блок за управление. Топлината, която се произвежда от панелите, се използва за гореща вода за битови нужди, лъчисто подово отопление, парно отопление, а също така и за загряване на вода в басейни и джакузита. Едно от най-съществените предимства на тази екологична система за отопление на дома или офиса е ниското тегло на панела, който е устойчив на всякакви външни влияния. Няма никакви рискове да прегрее през летния сезон, а също така и не замръзва през месеците с твърде ниски атмосферни температури. Има добра защита от корозия и поддръжката на системата е икономична.

Един от най-важните източници на енергия в много добре развити европейски страни е биомасата (за 3/4 от хората). Биомасата е органична материя с животински или растителен произход. Смятат я в международен мащаб за ключов възобновяем ресурс. Някои видове биомаса се използват за енергийни цели. Това са дървесината, растенията, остатъците от лесовъдството и селското стопанство, а също така индустриалните и битовите отпадъци. Най-разпространени за отопление са дървесните пелети, дървесните стърготини, костилките от плодове (череши, вишни), а също така и дървесният чипс.

Дървесните пелети създават невероятен топлинен комфорт. Този начин на отопление е по-евтин от отоплението на газ, а разфасовките, които се предлагат, са от 15 и 20 кг. Удобни за камината в дома ви, дървесните пелети представляват дървесни стърготини, компресирани под високо налягане.Това е изключително добро гориво с възможности за регулиране на процеса на горене и складиране на материала. Пепелният остатък е твърде малко и с тях се работи много лесно. Според експертите съдържанието на влага варира между 8 и 10%, при което се гарантира висока степен на механична здравина на горивото. За производството на дървесните пелети се използва в повечето случаи сърцевината на дървесината. Когато попадне кора, пепелното съдържание на пелетите с повишава, а това от своя страна намалява тяхното качество. Не трябва да забравяме и факта, че високата степен на механична здравина на пелетите гарантира ниска степен на раздробяването им. И най-важен е екологичният ефект – при изгарянето на биомасата се освобождава такова количество въглероден двуокис, колкото е било погълнато преди това от въздуха при фотосинтезата й. Въглеродният диоксид е химично съединение, химичната му формула е CO2. Той е фаз без цвят и миризма, получава се като продукт при дишането на живите организми, както и при горенето. Участва като изходно вещество при фотосинтезата на растенията. Натрупването му в по-големи от нормалните количества в атмосферата води до парников ефект.

Котлите на пелети са един от най-екологичните начини за отопление през студените месеци на годината. Те са високо енергийно ефективни, напълно автоматизирани при процеса на изгаряне на пелети. Котлите на пелети са напълно безопасни, както за нас, потребителите, така и за самата околна среда. Все повече в Европа се използват котлите на пелети не само за отопление, но и като източник на топла вода за дома или офиса. Предимствата на този вид отопление са, че чрез пелетното отопление се греем напълно екологично, а освен това и пестим от сметките за ток през студените зимни дни.

Ето и още един аткрактивен начин за отопление – стъблата от тютюна са отлични за това. От тях може да се правят пелети и да се отопляват над 10 000 домакинства. Преди време от Института по тютюна обявиха новината, че световен концерн е готов да предостави безплатно машина за производство на такъв вид пелети и ако този модел е успешен, може да действа във всички райони на тютюнопроизводители в България. От тютюна се добиват годишно близо 120 хиляди тона отпадна биомаса. алтернативното гориво може да се произвежда от около 85-90 000 тона стебла, което ще спести изсичането на голямо количество от горите за отопление, изчисляват от института. За едно домакинство през зимата за огрев са нужни средно 10 кубика дърва. Това означава, че при 90 хиляди тона биомаса, 9 000 семейства ще могат да ползват за огрев такива брикети.

Друг много ценен, но неизползваем засега енергиен източник, са семената на тютюна. Те съдържат 30-35% мазнини, което ги прави отличен източник за биодизел. Ежегодно при тютюнопроизводството се добива голямо количество семена, които също не се оползотворяват. Останалата биомаса от семената, т.нар. шрот, след извличане на маслото, може да се гранулира. Високото й белтъчно съдържание я прави много добра храна за животните, разясняват експертите от Института по тютюна и тютюневите изделия. От другите зелени части - листа, филизи и др. се добива биоетанол, приготвят се препарати за растителна защита, ползват се в производство на лимонена и ябълчена киселина. Те намират приложение в медицината и хранителната промишленост, както и в парфюмерията и козметиката.

Тютюневите листа съдържат алкалоида никотин, който след разграждането на листата в почвата, действа като естествен пестицид. Оползотворяването на цялата биомаса на тютюна ще осигури от една страна допълнителен доход на производителите, а от друга – ще подпомогне националната икономика, смятат експертите и еколозите.

И още една интересна идея, която предлагат архитектите от Университета в Кеймбридж – проект на къща на бъдещето, основаваща се на 600-годишен дизайн и неотделяща въглерод. В помещенията се задържа топлината от слънцето, а се охлаждат по естествен път през лятото. Дизайнът на тази необикновена къща прилича на купол и в основата е средновековна техника от Испания. Естествено, в къщата има допълнителни енергийни нужди, а те се задоволяват чрез слънчеви панели на покрива, локално парно, което гори биомаса. И тъй като цените на възобновяемите енергийни източници се ориентират към намаляване, тази къща може да се окаже един практичен дом с естествено отопление. Строителните материали, от които е изграден куполът, са изключително на екологична основа, има и дървен материал, а също така се използват рециклирани вестници за изолация. А най-голямото предимство според архитектите е, че този дом се строи лесно и бързо. Отвън къщата е покрита с растения и пръст, а целта на авторите е да се слива с природната среда. Този дизайн на еко къща в бъдеще според експертите ще бъде много търсен и привлекателен. При построяването се използват  и много нови еко технологии, чрез които се спестява и съхранява енергия.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане