GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Едно от всеки 5 растения на Земята е в риск от изч...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Едно от всеки 5 растения на Земята е в риск от изчезване

Едно от всеки 5 растения на Земята е в риск от изчезване

Едно от всеки пет растения на планетата е в риск от изчезване, разкри първата глобална оценка на растителната маса на Земята. Тя е дело на Royal Botanic Gardens Kew и е публикувана в доклада „Състояние на растенията в света“. Цифрата е плашеща предвид бъдещето на хранителната сигурност на света. В доклада се констатира също, че около 2000 нови растителни вида биват откривани всяка година, което е съвсем лека утеха на фона на лошите новини.

Докладът показва, че в момента има около 390 000 известни вида растения. От тях хората използват само около 30 000 (най-вече за лекарствени приложения). Резултатите показват и, че над 5000 растителни вида са прескочили границите на своите местообитания и са се озовали на чужда земя, ставайки инвазивни видове, причинявайки щети за милиарди долари и евра всяка година.

Според докладът 31% от рацтенията, са застрашени от изчезване поради унищожаване на естествената им среда в полза на земеделието, а други 21 на сто се заради дърводобивната промишленост. 13 на сто от загубата на местообитания се дължи на строителство и инфраструктурни проекти. Изменението на климата се очертава като по-малка заплаха, допринасяйки за около четири процента от заплахата.

Проф. Кати Уилис, научен директор на института, вижда известна надежда в положителните аспекти от резултатите, посочени в доклада, а именно в откриването на много нови видове всяка година. „Ние продължаваме да намираме нови видове дървета, нови видове храна: миналата година например са открити пет нови вида лук. Има огромни райони на света, за които ние не знаем какво расте там.“Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане