GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Египетски учени разработиха метод за обезсоляване ...

Бизнес

Еко технологии

Египетски учени разработиха метод за обезсоляване на вода за няколко минути

Египетски учени разработиха метод за обезсоляване на вода за няколко минути

Изследователи от целия свят са в процес на борба за намирането на икономически ефективен и мобилен начин за обезсоляване на вода за селските райони, където има вопиюща нужда. Затова е вълнуваща новината, че изследователи от университета Александрия в Египет са разработили нов и обещаващ метод, който може да превръща солена вода в питейна вода само за няколко минути.

Новият египетски метод се базира на мембрани, привличащи солта, и изпаряване, за да се превърне мръсната морска вода в прясна питейна вода, годна за консумация и за напояване. Изследователите използвали мембрани, съдържащи пудра от целулозен ацетат, който е много евтин за направа в Египет. Пудрата работи в съчетание с други компоненти, за да се свърже сис солените частици, докато като те преминават през мембраната. По същество това е филтър, който улавя солта и оставя прясна вода да премине, с което много прилича на други видове филтри, улавящи частици и микроби.

Това е първата част от двуетапен процес, наречен первапорация. Вторият етап включва нагряване на получената вода, докато тя се изпари. Подобно на дестилацията, водната пара се кондензира и по този начин се отървава от други примеси. В крайна сметка се събира съвсем чиста вода.

Изследователите публикуваха своите констатации миналия месец в сп. „ Water Science and Technology“, твърдейки, че този метод дава възможност за ефективно третиране на вода, заразена с множество замърсители – нещо, което е доста трудно и отнема много време за постигане с досега съществуващите технологии.

Системата може да се изгради от евтини, местно произведени материали, което я прави по-рентабилна и лесна за разпространение. Другото предимство на този метод е, че не изисква електричество. Това запазва разходите ниски и дава възможност методът да се използва за филтриране почти навсякъде, дори и в изостаналите селски райони.Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане