GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Евтин материал от портокалови кори може да премахв...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Евтин материал от портокалови кори може да премахва живака от океаните

Евтин материал от портокалови кори може да премахва живака от океаните

Въпреки нарастването на проблема, все още няма начин да премахване на опасния елемент от водата – особено в такива големи мащаби.

Изследователи от Университета “Флиндерс“ в Австралия обаче са изработили материал, който може да направи точно това. Те са направили материала от промишлени отпадъци и изхвърлени портокалови обелки. Полимерът, мек и подобен на желе, известен като “серно-лимонен полисулфид”, може да изсмуква живака от водата. В рамките на този процес той си променя цвета. Новият материал е много евтин и разчита само на продукти, които се изхвърлят ежедневно.

Полимерът е направена от сяра – вещество, от което се проивеждат по 70 милиона тона всяка година, и лимонен – съставка, която се намира главно в портокаловите кори, каквито се изхвърлят в количества от порядъка на 70 хиляди тона годишно. Когато материалът, обикновено тъмно червен на цвят, влезе в контакт с дори малки количества живак, той веднага става жълт, започвайки да поглъща метала. В този смисъл изобретението на учените от Австралия може да се използва и като сензор за състоянието на околната среда.

Планът на изследователите сега е да намерят начин да филтрират водата в промишлените водопроводи с този материал. Те мислят и за това как да го произвеждат на блокове, които да могат да действат като “гъба” в замърсени водни пътища или направо в океана. Екипът също така вярва, че може да използва изобретението си за пречистване на почвата.Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане