GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Евтина, безотпадна тоалетна работи без вода...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Евтина, безотпадна тоалетна работи без вода

Евтина, безотпадна тоалетна работи без вода

В момента 2,3 милиарда души по света нямат достъп до безопасни, хигиенни тоалетни, защото много страни не разполагат с пари и инфраструктура, за да им предоставят това елементарно удобство. Тоалетната, която ще бъде тествана в Гана, работи с нан-мембрана. Очаква се това изобретение да коства, средно, по-малко от 5 цента на човек на ден. По-важното обаче е, че технологията може да облекчи проблема с тостъпа до тоалетна за толкова много хора по света, казват нейните изобретатели от Университета Кренфийлд във Великобритания.

След използването на тоалетната урината и фекалиите се отстраняват чрез въртяща камера. След това отпадъците се филтрират през нано-мембрана, която има „дупки“, които са достатъчно големи, за да могат през тях да преминат водните молекули. Останалите молекули от твърдите отпадъци и патогените са твърде големи, за да преминат през мембраната. Така те се „прецеждат“ и се пренасочват към друг камера. Тя представлява газификатор и е мястото, където твърдите отпадъци могат да се изгарят за генериране на топлина. Тя може да се използва за електрозахранване на тоалетната.

Водата, която тоалетната произвежда, е годна за всякаква употреба. Единственият продукт от отпадъците, генерирани в това WC-изобретение, е пепел от изгарянето, която може да бъде безопасно добавена към битовите отпадъци. Процесът може да произвежда достатъчно излишна електроенергия за зареждане на малки уреди като например мобилни телефони, според изобретателите.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане