GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Европейска топ-верига забрани опасни за пчелите пе...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Европейска топ-верига забрани опасни за пчелите пестициди

Европейска топ-верига забрани опасни за пчелите пестициди

От 1 януари немската компания въведе изискване към доставчиците си постепенно да изведат от употреба пестицидите, които са най-вредни за пчелите, включително някои от групата на неоникотиноидите. Компанията призова доставчиците си да прекратят прилагането на вредните химически вещества колкото се може по-скоро. Сега датските и местните фермери, които доставят плодове и зеленчуци за Aldi Sud, ще трябва да адаптират своите земеделски процеси, за да отговорят на изискването на търговската верига.

Компанията е съобщила за решението си в писмо до офиса на „Грийнпийс“ в Германия.

Осемте химически пестицида, които Aldi Sud забранява, са: тиаметоксам (използван в отглеждането на марули и цикория, използвана за салата), хлорпирифос, клотианидин (използвани в производството на подправки, брюкселско зеле, зеле, карфиол и кейл), циперметрин (праз лук, зеле и бобови зеленчуци), делтаметрин (карфиол, чушки, патладжан, краставици, тиквички, грах, зеле, домати и марули), фипронил (разрешен за употреба само в извънредни случаи в картофени полета), имидаклоприд (ябълки, праскови, кайсии и марули) и сулфаксафлор.

Тестове на „Грийнпийс“ през 2015 г. показаха широкоразпространена употреба на пестициди на полето и в ябълкови градини в Европа, които накрая се озовават в храната ни. Спазване на минималните регулаторни изисквания не е достатъчно, тъй като взаимодействията между различни активни вещества в пестицидите не се вземат под внимание.

Супермаркетите са важна част от веригата на доставки и трябва да съдействат за въвеждането на екологични и безопасни решения на проблемите заедно с производителите, коментира Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие в „Грийнпийс“- Германия.Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане