GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Евродепутати отхвърлят закона, позволяващ отказ от...

Бизнес

Новини

Евродепутати отхвърлят закона, позволяващ отказ от вноса на ГМ култури

Евродепутати отхвърлят закона, позволяващ отказ от вноса на ГМ култури

Комисията по околната среда на Европейския парламент отхвърли проекта на закон с 47 срещу 3 гласа. Мнозинството твърди, че предложението е неприложимо и би довело до повторно въвеждане на граничен контрол.

Законопроектът бе разработен така, че да отрази законодателство, което позволява на страните-членки да се откажат от използването на генетично модифицирани култури, които иначе са одобрени за отглеждане в Европейския съюз.

По-голямата част от страните-членки на ЕС този месец поиска право на отказ за ГМ царевицата на Монсанто – единственият вид генно модифицирани семена, одобрени за отглеждане в ЕС.

В същото време има повече от 60 ГМ култури, които са одобрени за внос в блока. Докато одобренията от този вид покриват консумацията от хора и животни, на практика всички те се използват предимно за храната за животни, най-вече царевица и соя.

„Преобладаващото мнозинство в комисията не иска да застрашава вътрешния пазар. За нас съществуващото законодателство следва да остане в сила и страните-членки трябва да поемат своите отговорности и да вземат решения заедно“, каза председателят на Комисията по околна среда Джовани ла Виа.

Целият парламент се готви за гласуването на проектозакона на 28 октомври.

EuropaBio – лобистката група, която представлява ГМ индустрията – приветства гласуването.


ГМ, законодателство, ЕС, контрол

Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане