GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Душа и Тяло / Еволюция или деволюция на мъжа през вековете?...

Здраве

Душа и Тяло

Душа и Тяло

Еволюция или деволюция на мъжа през вековете?

Еволюция или деволюция на мъжа през вековете?

Всички ние, жените, в това число и аз, все повече искаме, а не се замисляме какво даваме в партньорските отношения. Обикновено, влизайки във връзка, между мъжа и жената започва необявена война: Кой кого? На това ,,бойно поле“ жените сме по-изобретателни и манипулативни. Целта е да доближим максимално мъжа, избран от нас, до ,,идеалния“ образ.

Постепенно от любими се превръщаме във възпитателки, майки и покровителки. С постоянни забележки, препоръки и изисквания отдалечаваме плавно но сигурно мъжа от нас. Опитвайки се да контролираме живота му, постепенно забравяме собственото си място във връзката, а именно това да бъдем жени – меки, нежни, подкрепящи, даващи. Всичко това, което е присъщо на женската ни природа. И понеже сме силни и еманципирани, в един момент установяваме, че можем да сменяме и бушони, и спукани гуми, че печелим повече, че сме не по-лоши шефове и шофьори. Един по един отнемаме мъжките приоритети. Водим техните битки на работното място и у дома. Отнемаме им правото да са силните във връзката и после им се сърдим и ги наказваме за това.

Не знам дали сте се оглеждали сред хората, когато вървите по улиците или сте в градския транспорт, или на което и да е място, където има по-голям човекопоток. Дали ви е правило впечатление, че се срещат все повече жени, приличащи на мъже?! Широки рамене и здрави торсове. Силни ръце, понесли няколко чанти, плюс детето. Млади момичета, доста по-едри от придружаващите ги техни съученици, демонстриращи типичните мъжки маниери на поведение. Агресивни, груби, напористи. Вероятно си спомняте за няколкото огласени в медиите случая на зверски бой между ученички?! Всяко действие са казали хората си има противодействие. Какво очакваме от мъжете щом самите ние все повече се превръщаме в такива? Новината, че британски учени, използвайки ембрионални стволови клетки, са създали човешки сперматозоиди, е безспорен пробив в борбата с мъжкото безплодие и неоспоримо постижение в областа на медицината. Аз обаче си задодох въпроса дали и това откритие, както и много други, няма да тръгне по някоя ,,крива пътечка“ и от нещо добро да се превърне в причина, детронираща мъжа?

От всичко казано дотук мисля, че никак не е чудно и признаването на т.нар. трети, неустановен пол, както и триумфа на Кончита Вурст. Казват, че зад всеки успял мъж стои една умна жена. Ако перифразирам тази мисъл, бих казала, че зад всеки неуспял в типично мъжките поприща мъж, стои една мъжествена жена. Колкото повече маскулинизацията измества женствеността, толкова повече ще се нарушава равновесието между половете. Мъжете се борят за своето право да бъдат такива. Не винаги средствата са честни и приемливи.

Ще се опитам да привлека вниманието ви към още една причина мъжете да са такива, каквито са. По нашите географски ширини има едно много често срещано специфично поведение на майките на момчета. Майки-орлици. Контролиращи, щадящи, пазещи, обожаващи, толериращи... И всичко това като израз на безкрайна любов. За съжаление, както всички знаем всичко, което е доведено до крайност или е в излишък, не води до нищо добро. Такива майки остават завинаги нездравословно свързани със синовете си, като по този начин ги обричат несъзнателно на нерадостен изпълнен с горчивина живот. В своята книга ,,Оковите на майчината любов“, която горещо ви препоръчвам, А. Некрасов пише:

,,В психологията и сексологията вече съществува цяло направление, което изучава интимофобията - състоянието на човека, несъзрял до желанието да създаде семейство. Такива мъже могат да имат чести отношения с жени, в това число и сексуални. Те могат да бъдат прекрасни ухажори, могат да завладяват женското сърце, да утешават, но създаването на семейство за тях е много сложна задача.“

И ако интимофобите не се пропият, то след петдесетте, ако могат да се откъснат от майките си или в случай на нейната смърт, те могат да се опитат да се оженят. Понякога под влиянието на жена, майка или обкръжението, такива мъже се женят, но семейството за тях става не творчески полигон, а необходимост или тежест, която те търпят, или ако не желаят да търпят - сменят жената.

Интимофобията или психическата нероденост, се превръща вече в глобален проблем. Над 30% от мъжете страдат от това психическо състояние. И това още повече задълбочава ситуацията за самота на жените, желаещи да се омъжат и да създадат семейство.

И жените, които казват, че сега няма ,,истински мъже“, не разбират, че основната причина за тази плачевна ситуация са самите те.

Дълго време мъжете са били тези, които са били отговорни за дома, препитанието, благоденствието на семейството. Дори в най-древни времена, в ерата на пещерните хора, те са били главните фигури в племето. Водели са битки. Търсели са по-добро място за живеене. Пазели са жените и децата. Грижили са се за намирането на храна и осигуряването на безопасността. От историята, книгите и филмите до нас стига ехото за подвизите на мъже, без които светът не би могъл да върви напред. Чели сме за великите римски императори и гладиатори, за непобедимите гръцки войни, за фараоните-богове, за свръхестествените бойни умения на самураите... Все образи, които в съзнанието ни са олицетворение на сила, могъщество, слава, страхопочитание. Мъже, родени за битки и слава. Мъже откриватели и завоеватели.

До появата на женската еманципация, науките, изкуството, политиката, управленческите постове са изцяло приоритет на мъжете. Жените се грижат за дома и децат, а те за всичко останало. Дамите са били ухажвани, обгрижвани и щадени. Кавалерството не е било ексцентричен каприз, а задължителна форма на уважение. Сменят се години и нрави, времето на строгия фрак и роклите с обръчи е отлетяло. Човечеството преминава през грохота на две световни войни. През 20-те години на двадесети век се популяризира панталонът като женска дреха. Коко Шанел. Жените влизат в ролята на войници, работници, строители. Все по-често се изявяват на типично мъжки поприща.

Няма да правя историческо проследяване на еволюцията на мъжа. Ще кажа само, че до не много отдавна мъжът си е бил мъж, а жената – жена.

И така, през 1994 г., фейлетонистът Марк Симпсън обявява появата на една нова ,,порода“ мъже - метросексуалните. Те не са разновидност на хомосексуалната общност. Това са мъже, които ползват само маркова козметика и се грижат ревностно за добрия вид на тялото си. Маникюр, педикюр, епилация, солариум. Това са само част от ,,оръжията“ на новите бойци. Метросексуалните съчетават спираща дъха мъжественост на гладиатор със завидно равен тен на добре хидратирана и глезена кожа (Брад Пит в ,,Троя“ или Том Круз в ,,Широко затворени очи“). Явно апетитът на жените към ,,обрасли“, ухаещи на пот и бира мъже е бил заситен, щом на сцената се появяват нови играчи.

Дейвид Бекъм се превърна в модна икона и в пример за подражание за хиляди млади мъже. Наскоро научих, че метросексуалните не били вече на мода, а били изместени от лъмбърсексуалните мъже. Той е странна кръстоска между излязъл от гората дървар, IP-специалист и любител на природосъобразния начин на живот. Печелели добри пари и както казва Том Пюзак ,,Метросексуалният вече е на път да изчезне, заместен от мъже, които са по-силно привлечени от живота навън, отколкото от префинени грижи за външността си". По-груби на външен вид, често с брада и непретенциозни на пръв поглед дрехи. Та тези мъже сега били на мода и жените все повече ги предпочитали. И какво ще излезе? Май кръгът се затваря и мъжете ще се върнат към истинската си същност, но малко по-култивирани.

Не знам какъв е мъжът до вас. Какъвто и да е, вие го заслужавате, както и той вас, щом сте се избрали. Дали партньорът ви е от някаква ,,порода“ или не - оставете го да бъде мъж. Опитайте се да му дадете свобода и въздух, за да може да разгърне потенциала си. Делигирайте му повече отговорности и ,,битки“. Мъжете обичат да са водачи и победители. Дори и да можете да смените крушката или да преминете безстрашно по тъмната улица, не го показвайте. Помолете го за помощ. Дори и да можете да направите нещо по-добре от него, поискайте съвет. Не забравяйте, че женската сила е в ласката и мекотата, а не в грубостта и острия език. За да не се оплакваме от липсваща мъжественост, нека опитаме да отгледаме истинска женственост. Момичета, обичайте мъжете до вас, просто ги обичайте, а войните оставете на тях.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане