GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / ЕС планира да се справи с икономиката на вещите за...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

ЕС планира да се справи с икономиката на вещите за еднократна употреба

ЕС планира да се справи с икономиката на вещите за еднократна употреба

Европейската комисия заяви, че „страстно вярва“ в аргумента за бизнеса, че трябва да премине от икономика тип „използвай и изхвърляй“ към цикличния подход, който се основа на повече рециклиране и по-малко отпадъци. Очаква се новата политика да очертае стратегията как икономиката на Европейския съюз да стане по-устойчиво. Това навярно ще стане през декември.

Решението стъпва на идея, предложена от някои компании от строителния сектор, според която строителите трябва да предоставят насоки за събаряне, които да гарантират възстановяването на полезните ресурси в края на живота на дадена сграда.

Насоките също така ще търсят начин да се осигури качествено управление на опасните отпадъци, както и „доброволни протоколи за рециклиране нан иво индустрия“ за строителния сектор.

Работният проект на плана на Комисията, за който съобщи Ройтерс, предвижда подобряване на контрола на данните и качеството при рециклирани суровини като пластмаси и метали, известни като „вторични суровини“.

Цел на Еврокомисията е да повиши нивата на рециклиране и да намали количествата на метали, пластмаса, храни и други материали, които се прахосват. По даннин а Евростат, общо за ЕС едва около 40 процента от битовите отпадъци се рециклират.

Специално за храните ЕК ще търси промени при етикетирането, които понякога убеждават потребителите да изхвърлят храна, което де факто е годна за консумация.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане