GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / Душът на бъдещето рециклира и водата, и топлината ...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

Душът на бъдещето рециклира и водата, и топлината си

Душът на бъдещето рециклира и водата, и топлината си

Може би това е една от най-добрите идеи в областта на екологичния живот. Всички знаем за малоструйните смесители, но всички те работят по все същия същия принцип – подгряват чиста вода и после я изливат в канала. Чели сме и за системи за оползотворяване на топлината от водата. Също и за водни филтри, които могат да пречистват водата за повторно използване и то постигайки отлично качество. Е, изглежда дизайнерът Меердад Маджуби е събрал всичко това в едно:

„Използвайки същата технология, заложена в космическите летателни апарати, душът работи по система със затворен цикъл, която изисква само пет литра вода – около една десета от това, което използват традиционните душове. След като веднъж се използва, „отпадъчната вода“ се събира от канала, пречиства се и след това се връща обратно в резервоара с чиста вода. Душът също така намалява с 80% потреблението на енергия, тъй като водата не трябва да се загреява всеки път, когато е необходима“.

Логиката в подобен подход е, че водата от къпането не е чак толкова мръсна – все пак т. нар. „сива вода“ често се използва повторно за поливане на градините. Достатъчно е тя да премине през няколко филтъра и да се доподгрее леко, за да стане годна за къпане пак. Ако някой изсипе прекалено много шампоан или пък уринира под душа, тогава системата ще регистрира прекаленото замърсяване чрез детектори ще излее водата в канализацията, замествайки я с прясна вода.

Засега цената на душа е доста „солена“, но създателят на изобретението казва, че спестяването на вода и енергия за подгряването й заедно допринасят за токлкова сериозно спестяване, че „Душът на бъдещето“ може да се изплати за около година.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане