GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Дрехи ще използват слънчева енергия, за да ни топл...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Дрехи ще използват слънчева енергия, за да ни топлят

Дрехи ще използват слънчева енергия, за да ни топлят

Изследователи в Масачузетския технологичен университет разработиха нов материал, с идея да го използват за дрехи, които затоплят тялото със слънчева енергия. Изработен от полимерен филм, материалът събира слънчевите лъчи и ги съхранява за времето, когато ще са необходими.

Изследователите подчертават, че материалът е лесен за производство и че искат да го приложат към облеклото, стъклата за прозорци и индустриални продукти. Ако се превърне в облекло, то може да се носи в студен климат и да се "зарежда" през деня, за да осигури на собственика си освобождаване на възхитителна топлина в студените вечери.

Полимерът се зарежда с енергия от слънцето и я складира в химическо състояние в прозрачен филм. Химическият склад поддържа стабилността на топлината, позволявайки на потребителите да я ползват или не по тяхна преценка. В химично състояние, топлината може да се активира отново с малки катализатори, които всички имаме под ръка - светлина, топлина или електричество. Това означава, че топлината, съхранявана в облеклото, може да се "включи" с проблясък от светлина или допир. Когато се активира, полимерният материал може да се нагрее до 15 градуса, като обгръща онзи, който носи дрехата, с прилив от топлина.

Според изследователите облекло от подобен материал може да се използва от спортисти или работници на открито, както и от редови фенове на модата, живеещи в много студени страни.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане