GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Домашна морска сол с вълшебни вкусове...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Домашна морска сол с вълшебни вкусове

Домашна морска сол с вълшебни вкусове

Ако искате да избягвате скъпите варианти, купени от био магазините, като създадете собствена овкусена морска сол у дома си, имайте предвид, че тя е прекрасно допълнение към всяко ястие и от нея става страхотен подарък. Добавеният вкус на морската сол я прави по-интересна като добавка към ястия. Поръсена върху салати, супи, яйца или използвана за овкусяване на месото преди печене, тя може да струва цяло състояние в магазините за подправки. Ето как да опитате да направите своя собствена овкусена морска сол у дома. Списъкът на съставките не е дълъг и освен това ще можете да направите солта напълно според своите предпочитания. Препоръчва се употребата на 1 чаена лъжичка от ароматите на 1/ чаша сол. Едрите соли са запредпочитане, защото имат по-добра консистенция и вид. Съхранявайте винаги в херметически затворен съд на тъмно място, и оставяйте поне за няколко дни след смесването, за да може да поеме от ароматите.

 

Ето любимите ни рецепти:

 

1. Билкова морска сол

1 ч. фина морска сол

1 с.л. от всяка от следните пресни билки, нарязани наситно: мащерка, риган, босилек, розмарин, градински чай

2-3 дафинови листа

1 голяма скилидка чесън, обелена

Нанижете дафиновите листа и чесъна на клечка за зъби. Смесете солта и билките добре в буркан и забодете клечката в солта. Оставете сместа на стайна температура за седмица, разклащайки буркана добре всеки ден. След седмица, отстранете клечката с листата и чесъна. Солта се запазва на хладно място в продължение на 3-4 месеца, ароматът се задълбочава с времето.

 

2. Цитрусова морска сол

Нарежете на тънки ивици кори от лимони, лайм или портокали. Можете също да настържете кората на едро. Изсушете във фурната на най-ниската температура. Когато са напълно дехидратирани, коричките се разбъркват със солта в препоръчаното по-горе съотношение. Можете да експериментирате с различни интересни комбинации, като чили и лайм или лимон и розмарин.

 

3. Шафранова сол с резене

Комбинирайте 1/4 ч.л. шафран с 1 ч.л. сушени семена от резене и 1/4 чаша морска сол. Смелете в мелничка за кафе, докато не постигнете желаната консистенция.

 

4. Пушена морска сол

Използвайте индиректната топлина на скарата. Добавете 2 чаши дървесен чипс с различен аромат, в зависимост от това какъв вкус искате да постигнете. Можете да експериментирате с ябълково дърво, чедар, цикория. Поръсете 2 чаши сол на дъното на топлоизолиращ тиган. Поставете го върху решетката на скарата далеч от източника на топлина и дим за 1 1/2 ч. Охладете и съхранете в херметически затворен съд.

 

5. Морска сол с манатарки

14 гр. сушени манатарки

1/4 ч. морска сол

1/4 ч.л. прясно смляно индийско орехче

Смелете всички съставки заедно в машинка за мелене на кафе няколко пъти, докато не солта не стане съвсем ситна. Съхранявайте в херметически затворен съд на тъмно място за 1 месец преди употреба.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане