GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Домати и ябълки срещу стареене...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Домати и ябълки срещу стареене

Домати и ябълки срещу стареене

Дейността на ATF 4, вид протеин, обикновено се свързва с намаляване на синтеза на мускулни протеини, на масата и силата на мускулите при стареенето на организма. Тази дейност може да бъде намалена от киселините, които се намират в зелените домати и ябълки, твърди проучване на Унивеситета на Айова.

Киселините, които разглежда това проучване, позволяват на мускулите да се възстановяват от състаряването чрез потискането на ATF 4, разказва Кристофър Адамс, който е основният автор на проучването и преподава медицина в университета.

Проучването открива също, че тези киселини значително намаляват мускулните слабости и атрофирането на мускулите, и обикновено позволяват увеличаването на мускулната маса с поне 10%, а самото качество на мускулната тъкан с 30% за около два месеца.

Проведените експерименти над опитни мишки са показали ефект при консумация на ябълки и зелени домати, без да е необходимо да се извличат киселините и да се приемат в неестествено големи количества по какъвто и да е друг начин, освен с ядене. Учените се надяват тези изключително позитивни резултати и направеното проучване да отворят вратата към откриването на това какво ни кара да стареем и защо специфични процеси се развиват през годините и се показват само през периода на старостта.

Засега това проучване може да помогне за подобряване качеството на живот и на мускулна активност на възрастни хора, както и за информирана превенция на по-млади и активно спортуващи.

 

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане