GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Добрите хранителни навици - повече от милион спасе...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Добрите хранителни навици - повече от милион спасени живота

Добрите хранителни навици - повече от милион спасени живота

При изследване на хора, подобрили диетите си през последните 15 години, учените са установили, че този по-здравословен начин на живот е предотвратил поне 1 милион живота само в САЩ.

По-добрият хранителен режим също е намалил броя на хората, които страдат от животозастрашаващи болести. Броят на хората, болни от диабет тип 2, е намалял с повече от 12%, от сърдечносъдови заболявания – с повече от 8%, а от рак – с около 1%.

Но дори по-добре от начина на хранене е подействало засилването на хранителните стандарти и правителствените проверки за производството на хранителни продукти. Обръщането на общественото внимание към трансмазнините след 1999 г. също играе важна роля в подобряването на здравното състояние на милиарди хора по света. Учените от Харвард, провели проучването, отбелязват, че правителствените мерки за общественото здраве са отговорни за около половината от подобрението в нашия начин на хранене. Освен това, те отбелязват, че хората са намалили консумацията си на захаросани напитки с около 35% и то само в периода на провеждането на проучването.

В проучването били измервани диетите на 34 000 души за времето от 1999 до 2014 година. Освен това в изчисленията били добавени данни за хранителните навици на още 173 000 души, събрани от други проучвания.

Главният автор на проучването казва, че то може да се използва, за да се изтъкне, че подобряването на начина на хранене на хората трябва да е основен обществен приоритет. Той също споделя, че подобряване на менютата в училищата би дало забележителни резултати за здравното състояние и качеството на живот на хората.

Но най-важното, което трябва да се отбележи е, че дори малки подобрения в храненето на хората могат да доведат до големи резултати в намаляването на здравните рискове и честотата на заболяванията. 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане