GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Знаете ли, че? / Динамичната връзка на човека с въглехидратите...

Любопитно

Знаете ли, че?

Знаете ли, че?

Динамичната връзка на човека с въглехидратите

Динамичната връзка на човека с въглехидратите

В началото на 90-те хлябът става „лош“, наред с всички останали познати ни въглехидрати като паста и картофи, заедно и със захарните удоволствия, включително млякото и курабийките. С появата на диетата на Аткинс си отива добрата репутация дори на „добрите“ въглехидрати като плодовете. 

Аргументите на д-р Робърт Аткинс и други, споделящи неговата гледна точка, са че диетите, бедни на въглехидрати, намаляват инсулина в тялото, което на свой ред намалява натрупването на мазнини и води до горене на вече натрупаните. По тяхно мнение единственият начин за отслабване е драстично да се намалят въглехидратите и да се консумират повече протеини и мазнини.

В последното десетилетие медицинската гледна точка за въглехидратите е станала по-балансирана. За да се отслабне, трябва да се намалят калориите, а това може да стане като се намалят въглехидратите или мазнините (или и двете). Вече много диетолози не са на това крайно мнение, че въглехидратите са източникът на всичко лошо. Важното е да изберем диета, към която можем да се придържаме. За някои това може да е Аткинс, експерти казват, че диета, висока на протеин и мазнини, ни държи сити повече време. За други е по-подходяща по-балансирана стратегия, като да следят калориите и порциите си.

А проучване от 2015 г. прави сравнение между диети с намаляване на въглехидратите и с намаляване на мазнините. Крайният резултат: хората отслабват повече, когато намалят мазнините, в сравнение с въглехидратите, дори когато ядат еднакъв брой калории. В това проучване участниците стояли в лаборатория за 2 седмици без достъп до никаква друга храна освен тази, предоставена им от учените, което прави откритията им по-лесни за вярване от тези, в които се разчита на честността на участниците.

И дори това проучване не твърди, че само едната диета е добра, а просто, че за различните хора работят различни неща. Ако можете по-лесно да се придържате към диета, бедна на въглехидрати, давайте – но знайте, че не е единствената опция!

 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане