GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Еко технологии / Дизайнер прави кожа от хранителни остатъци...

Бизнес

Еко технологии

Еко технологии

Дизайнер прави кожа от хранителни остатъци

1 2

Всеки ден продавачите на пазара в Ротердам изхвърлят повече от 3 000 кг презрели или естетически непривлекателни продукти. Вдъхновени от техника, която готвачите използват, за да смачкат, сготвят и след това да изсушат плодовете, за да получат подобна на бонбон "кожа", няколко студенти развиват собствен материал. Тяхната "кожа" не само има множество приложения в различни сфери, включително мода, но и увеличава нашата осведоменост за храната, която изхвърляме.

Полученият текстил прилича на кожа от животински произход, с някои вариации, в зависимост от използвания материал. За момента студентите са произвели прототипи като ръчна чанта, изработена от манго, пазарска торба от нектарини, абажур от праскови. Креативните младежи в момента работят върху подобряването на издръжливостта и силата на плодовата "кожа". "Ягодовата кожа е доста крехка и се къса лесно. Добавянето на тиква или ябълка променя това" - вълнуват се те.

За момента към изобретението им са проявили интерес няколко производители, включително компанията, която прави кожени седалки за BMW и Porsche. "Плодовите кожи могат да предложат добра алтернатива на животинските. Въпросът е как самите ние мислим за продуктите и тяхното предназначение" - убедени са холандските студенти.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане