GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Дизайнерка прави биоразградими бижута от млечен пр...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Дизайнерка прави биоразградими бижута от млечен протеин

1 2

Иновативните бижута на дизайнерката Паула Ортега са толкова мимолетни, колкото самата красота. Изработени от звучащата като невъзможна комбинация от метал и млечен протеин, те представляват "скулптури за носене", които са биоразградими! Въпреки че те няма как да се превърнат в семейно бижу, което преминава през поколенията, тези органични форми с уникален произход са модерни и желани.

Ортега не работи за първи път с оригинални биоматериали. Тя създаде също колекция от сребро и зеленчукови отпадъци и охотно се впуска в експерименти, които комбинират органични и делнични материали със скъпоценни метали. Тя решава да опита да работи с казеин, след като научава колко е токсична смолата. Исторически погледнато, млякото е било използвано като фиксатор за боя още в Древен Египет. Знаейки това, дизайнерката се изкушава да екпериментира със свойствата на неговата структура в своите бижута.

След като 2 години провежда изследвания, Ортега се усъвършенства в процеса на смесване на казеина със стабилизатори. Процесът по изсушаване на сместа и превръщането ѝ в тънки нишки, които могат да бъдат манипулирани, отнема 70 дни. След това отгоре може да бъде нанесен тънък слой лепило, за да може формата да се вгради в благороден метал. Бижутата минават през галванопластика с мед или сребро и двата елемента са споени заедно.

Получените бижута изглеждат като нещо между фантастични полезни изкопаеми и малки биоорганизми, искрящи от метал и бляскав казеин. Те са ефимерни - според дизайнерката продължителността на живота им не може да надвишава 12 години, след което те са напълно биоразградими


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане