GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Еко тенденции / Дизайнерка адресира климатичните промени с "рокля ...

Любопитно

Еко тенденции

Еко тенденции

Дизайнерка адресира климатичните промени с "рокля за нашето време"

1 2

Роклята е създадена в знак на солидарност със състоялата се в Париж среща на 190 нации, събрали се да дискутират опасността от предстоящите климатични промени.

Роклята е посветена на климатичните промени и влиянието им върху човешките съдби, споделя дизайнерката и професор в Лондонския колеж за мода Хелън Стори. Дизайнерското ѝ творение е създадено от палатка, дадена ѝ от Върховният комисар на ООН за бежанците

С помощта на интерактивната криейтив агенция "Holition", Стори оборудва роклята с цифрови дисплеи, за да създаде визуална карта на земното кълбо, белязано с последиците от глобалното затопляне. Роклята е опасана с метеорологични данни от Британския офис за метеорология, с цел да "покаже нашата планета, едновременно както я познаваме и в каквато ще се превърне, ако продължаваме да не правим достатъчно", по думите на Стори.

Палатката, осигурила платът на дрехата, преди това е подслонявала 6-членно сирийско семейство в бежански лагер в Йордания и е просто препълнена със символични значения. "Давайки втори живот на тази палатка, искам да покажа как съдбите на хората се преплитат неочаквано и свързват неразривно. Така искам да подчертая колко е важно да се грижим един за друг и да предпазваме поколенията, които идват след нас" - казва още дизайнерката. "Рокля за нашето време" е символ на това какво означава да запазим човещината си в несигурните обстоятелства на нашето съществуване."

Тоалетът също показва и осезаемата връзка между глобалното затопляне и бежанската криза. Върховният комисариат на ООН за бежанците предупреждава, че бедствията, свързани с глобалното затопляне, като крайбрежни наводнения, продължителна суша и брегова ерозия, ще бъдат един от най-големите мотиви са миграцията на населението в обозримо бъдеще.

Всичките тези проблеми, за които няма лесни отговори, може и да се смятат за съвсем отдалечени от модата, но за Стори не е ново да прави смели модни заявления, за да илюстрира екологични проблеми. Тя е основател на проекта "Каталитични дрехи", който сред останалите творения, включва рокля за пречистване на въздуха. 


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане