GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Наръчник за родители / Детска градина с по-зелен и защитен двор...

Любопитно

Наръчник за родители

Наръчник за родители

Детска градина с по-зелен и защитен двор

1

Той вече е факт, а желанието на всички в градината е да оградят целия двор със зеленина, за да имат по-чист въздух, по-красива среда и да възпитават здрави деца в духа на грижата за природата.

В първата фаза на проекта „Мечти в зелено – деца и природа” бяха засадени 1120 броя лигуструм на площ от 140 линейни метра. С помощта на своите възпитатели децата се включиха в следващия етап от начинанието - грижата за растенията, и така ежедневно научават повече за природосъобразния начин на живот. Непосредствената цел на организаторите е да се подобри средата, в която ежедневно играят 210 деца и те да бъдат възпитани в дух на уважение към природата. Освен към повече уют, от детската градина се стремят и към намаляването на нивата на запрашеност в двора и така да осигурят по-чист въздух за децата.

Екипът на „Райна Княгиня” вярва, че създаването на зелен оазис в детската градина и квартала е добро начало за подобряването на инфраструктурата в района. Учители и родители отчитат силната необходимост от повече зеленина не само в квартала, в който се намира детското заведение, но и в целия град. Градината е единствена в район, в който няма нито една детска площадка, разположен е в близост до автомагистрала, ЖП линия, хвостохранилище и полуразрушена бивша топлоелектрическа централа. При ветровито време към двора, в който играят децата, постоянно се носи прах.

„Мечти в зелено – деца и природа” се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март проектът се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане