GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Рецепти / Десерти по време на пости или с какво да заместим...

Вкусно

Рецепти

Рецепти

Десерти по време на пости или с какво да заместим яйцата, ако ни се хапва нещо сладко

Десерти по време на пости  или с какво да заместим яйцата, ако ни се хапва нещо сладко

Истината е, че по-голямата част от съставките за всеки един десерт са растителни, като брашно, подсладител, ядки и семена. По магазините вече има и доста добър избор на растителни млека, но една от съставките си остава неизменна и с животински произход - яйцата. Затова днес ви предлагам всички познати ми заместители на яйцата в готвенето, които не само са тествани, но и работят. Разчупете рутината в кухнята, ако сте решили да постите.

Най-често използваната алтернатива на яйцата във веган средите у нас е т.нар. ленено яйце, което се прави, като се смесят 3 с.л. вода с 1 с.л. смляно ленено семе. Сместа се получава наистина лепкава и върши работата на яйцето, но вкусът определено не ми допада. Това не означава да не пробвате, просто имайте едно на ум.

За солени рецепти като кюфтенца, хлебчета и други, много добри алтернативи на яйцата са картофеното пюре и нахутеното брашно. И двете слепват и придават пухкава консистенция на изделието, затова съм с две ръца „за“ и за двете замени. Ако пък харесвате солено-сладкия вкус, можете да използвате също така и пюриран сладък картоф, тиквено или морковено пюре. И трите са леко сладки, оранжеви и красиви.

Често използвани са, разбира се, и всякакви соеви заместители, като тофу, соево кисело мляко и соево брашно, но ако имате автоимунно заболяване най-добре стойте далече от всичко, съдържащо соя.

И за финал – сладките алтернативи. Тук предизвикателствата са много, защото рецептата трябва да се получи пухкава, вкусна и сладка. Затова, не случайно победител се оказва бананът. Освен че придава на десертите правилната консистенция, бананът също така е и леко сладък и благодарение на това не се налага използването на допълнителен подсладител. Друг подобен продукт е ябълковото пюре, но според сорта ябълки, вкусът може да се получи и леко сладко-кисел.

А тайната съставка (нали не си мислехте, че ще минем без тайна съставка) за всички ястия, в които нещо трябва да се замести с друго нещо, особено ако са и безглутенови е бакпулверът. Никога преди не бях използвала бакпулвер, но откакто разбрах за чудодейните му свойства да набухва и слепва, се превърна в неизменна част от готвенето ми. В бакпулвера има нишесте, затова ако сте на безглутенов режим, следете то да е безглутеново, например царевично, препоръчително био.

 Заместители на яйцата                                                                                     

1 яйце = 3 с.л. вода + 1 с.л. смляно ленено семе

1 яйце = 1/4 чаша ябълково пюре

1 яйце = 1/4 чаша бананово пюре

1 яйце = 1/4 чаша тофу или соево кисело мляко

1 яйце = 1/4 чаша картофено пюре

1 яйце = 1/4 чаша нахутено брашно, разбъркано с вода

1 яйце = 1/3 чаша тиквено или морковено пюре

Към всички заместители се добавя био бакпулвер.


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане