GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Ексклузивно / Успешна практика / Да твориш красота с любов...

Ексклузивно

Успешна практика

Успешна практика

Да твориш красота с любов

Да твориш красота с любов

Кога създадохте фабриката за производство на козметични продукти и какви са проблемите, свързани с производството им?

От 1997 г. имаме собствена фабрика за производство на козметични продукти и работим не само за износ, но и за налагане и разпространение на продуктите ни на българския пазар. За тези години бих казала, че козметиката се разви главоломно. Всичко, което сме правили в началото, когато започнахме през 1992 г., сега вече се прави по съвършено друг начин, в съответствие с европейски директиви и с изключително високи изисквания към самото производство. Говорим за Добра производствена практика, условия на производство, стриктни изисквания към влагани суровини, завишен входящ контрол върху суровините и материалите, контрол на крайните продукти. Всичко това се случи в рамките на по-малко от 10-15 години. Развитието на козметичното производство в рамките на този период от време, на който сме преки свидетели, днес вече се намира на светлинни години.

 Какви са проблемите и новите предизвикателства пред козметичната индустрия?

С всеки изминал ден изискванията към козметичната индустрия стават все по-високи и всяка уважаваща себе си компания е принудена да инвестира много сериозни средства, за да е в съответствие с тях. Привеждането на производството в съответствие с новите изисквания е непрекъснат процес, което означава, че всяка година производителите са принудени да осигуряват финансов ресурс за инвестиции.

През 2013 г. компанията стартира дългосрочна програма за цялостно обновяване, модернизация и реконструкция на козметичната фабрика. Амбициозният ни инвестиционен план обхваща периода 2013-2018 г. и цели цялостно привеждане на производствената база в съответствие с европейските норми и изисквания.

С настъпването на пролетта и в синхрон с възраждащата се природа „Билка Лайфстайл“ ООД осъществи първия етап от инвестиционната си програма и влезе официално в обновения си дом. Изпълнените мерки по проект „Намаляване на енергоемкостта на производството в „Билка Лайфстайл“ ООД по Договор за безвъзмездна помощ на Европейския фонд за регионално развитие, ОП „Развитие на конкурентоспособността на българските предприятия“ e първият етап от мащабен инвестиционен план за модернизация и реконструкция на производството. Въвеждането на енергоспестяващи производствени технологии и на мерки за намаляване на енергоемкостта, ще позволят на компанията да повиши конкурентоспособността си и да разшири продуктовото портфолио, оптимизирайки производствените процеси. По този начин ще отговорим на все по-високите изисквания на потребителите, гарантирайки високо качество и пълно покритие на европейските норми и изисквания. Инвестиционната програма е изцяло съобразена и с екологичните норми на производство.

 Какво е съдържанието на кремовете „Билка“, г-жо Златкова?

Нашите продукти вече са изключително много. В козметиката за лице и тяло въведохме и развихме нишата на гроздотерапията, може да се каже, че сме пионери в това отношение. Наложихме използването на екстракта от грозде и маслото от гроздови семки като мощен антиоксидант и емблематичен за България компонент. Стараем се да влагаме в нашите продукти всичко това, с което България се гордее и е известна по света, като всички тези съставки са чисти и натурални. В съответствие с тенденциите, ние влагаме вече в продуктите си органични биологично активни съставки. Философията на марката „Билка“ е влагането на български биологично активни компоненти с доказано действие.

 Кои са тези български биологично активни компоненти?

В зависимост от насочеността на серията и търсеното действие се използват различни биологично активни компоненти. Например в гроздовите серии това са екстракта от грозде и маслото от гроздовите семки. С доказано от древността полезно действие за косата са екстрактите от орех, бреза и коприва. Розовото масло и розовата вода, които са с изключително ефективно успокояващо и подмладяващо действие, се влагат в anti age серии. Екстрактът от краставица се влага съответно продукти, в които използваме хидратиращата сила на краставицата – 98 % вода. На първо място държим тези биологично активни компоненти да са с доказано действие, на второ място - да са максимално чисти. Задължително условие за продуктите от марката ни е да съдържат в качеството на активен компонент екстракти от български билки или други български съставки с растителен произход.

 Как успяхте да наложите марката на българския и международния пазар?

„Билка“ има за основа богатата българска природа, която предлага огромно разнообразие от билки и растения, някои от които са уникални и се срещат единствено в региона. В определени категории продуктите ни заеха завидни пазарни позиции и се утвърдиха сред българските потребители, благодарение на нестандартния подход и стабилното високо качество. На международните пазари имаме успех с нестандартните, природосъобразни продукти. Например продуктите от серията „Билка хомеопати“ са лидери в своята ниша - хомеопатичната козметика, добре се приемат както в България, така и навън, защото нямат конкуренция. Това е и максимално чиста козметика, което я прави предпочитана и от българските, и от световните дрогерийни вериги.

Според вас, какво би могло да се промени в съвременните тенденции на развитието на козметичната индустрия?

В козметичната индустрия процесите са изключително динамични. Съвременните тенденции категорично са в посока „био“ и има още какво да се очаква в това направление. Всеки производител се старае да е максимално „био“, да предлага максимално изчистена козметика, която същевременно да има действие. Това е изключително трудно за постигане. Следва внимателно да се прецизира докъде може да е „био“ козметиката. Ние не можем да се върнем назад във времето и да се заливаме с масла, не можем да си слагаме хума на лицето или яйца на косата. Живеем в един съвременен свят и трябва да се използва козметика, която е безопасна, ефективна и качествена. Също така се работи активно за безвредни консерванти на растителна основа. Това са тенденденциите и очакванията са големи в тази посока. Има огромно предлагане на пазара на биологично активни съставки за козметични продукти с доказана ефективност и от растителен произход. Но по отношение на консервантите и пенителите има още какво да се очаква. Към момента превесът е на страната на химията и замяната й няма да е лесна. Всеки ден ни се предлагат все по-нови и по-изчистени съставки за козметичната индустрия. Същевременно потребителите трябва да са наясно, че всички биологично активни вещества от растителен произход  са  много големи алергени, а това е един голям проблем, с който трябва да се справяме.

 

Вие самата придържате ли се към природосъобразния начин на живот?

Природосъобразният начин на живот е вътре във всеки и за това по-скоро бих казала, че всеки един от нас трябва да го осъзнае. Дали ще си мие зъбите, спирайки водата, какво поведение ще има, как ще си изхвърля боклука... Не е достатъчно само да се каже и да се парадира с този начин на поведение. Затова се изисква упорита и осъзната работа и от страна на медиите – за образоване и осъзнаване на хората, с цел промяна в  тяхното вътрешно усещане и нагласи. Аз лично се старая да променя всичко в себе си, което не е природосъобразно и на което не са ни учили години наред. Всеки един ден човек трябва да се опитва да направи нещо полезно за природата, дори само да й се възхищава и да намира вдъхновение в нея.

А каква е цената на успеха?

Не може да се измери в някаква стойност, тя се измерва в това, доколко човек се чувства изтощен от усилията, които полага, за да успее. Във всички случаи, времето, което остава за „лична консумация“, е изключително малко за хората, които активно се занимават с бизнес. За да си успешен в бизнеса е задължително да „гориш“, да се отдаваш ежедневно и напълно, непрекъснато да мислиш и да живееш с идеите, продуктите, хората... Това съвсем естествено означава лишаване от време за близките ти хора. Едновременно с това получаваш едно огромно удовлетворение, че си създал нещо, което ще остане след теб.


Още теми от Ексклузивно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане