GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Да се защитим от слънцето ...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Да се защитим от слънцето

Да се защитим от слънцето

За хората с бяла кожа и малките деца използването на слънцезащитни продукти е изключително важно, тъй като не биха могли да стоят на слънце повече от няколко минути. Но как да защитим човека от слънцето, без да навредим на него, а и на природата?

Минерални филтри

Специалистите отдавна препоръчва използването на слънцезащитни млека и кремове, в чийто състав са включени минерални филтри за защита от ултравиолетови лъчи. Минералните филтри се състоят от титанов диоксид, който е ефективен срещу ултравиолетовите лъчи тип B и цинков оксид, който има широки защитни функции спрямо UV-лъчи от тип А. Тези вещества действат на физическо ниво и не проникват в кожата. Те са като екран и отразяват слънчевите UV-лъчи от повърхността на кожата.

Обезпокоени потребители обаче задават основателни въпроси за минералните филтри, които могат да бъдат използвани в свръх малки частици, наречени от специалистите наночастици.

Какво са наночастици?

Наночастиците са с размер под 100 нанометра (1 нанометер е една милиардна от 1 метър). Притежават различни качества от по-големите размери на същото вещество, поради голямото съотношение повърхност/обем. Това прави частиците силно реактивни.

Защо наночастиците могат да бъдат опасни?

Има много научни изследвания, които изразяват загриженост по отношение на наночастиците в храните, опаковките и слънцезащитните средства. Наночастици в бои са увреждали дори покриви на къщи, боидисани с тях. Поради свръх малкия си размер, наночастиците са в състояние да проникнат в клетките на организмите, да нарушат процесите в една биологична система и да увредят здравето на човека. Наночастиците могат да образуват свободни радикали, които увреждат ДНК на клетките и да причинят рак. Разумно ли е да използваме продукти с наночастици върху нашата кожа? Производителите, които използват минерални филтри без наночастици изрично изписват това на опаковката.

Слънцезащита и хормони

Едно немско-датско изследване на Центъра за съвременни проучвания Цезар, института Макс Плант и Университета за репродуктивно здраве в Копенхаген доказва опасността на химикала триклозан, както и съчетанието от различни синтетични съединения, използвани в слънцезащитните кремове за спермата на мъжете. В списъка на тези вещества са: Benzophenone-3 (Oxybenzon), Homosalate (Homomenthylsalicylat или HMS), Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA), Octocrylene, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane. Вече дълги години предупрежденията на учените за хормонално действащите съставки в козметиката върху човешкото здраве остават пренебрегнати от много производители и законодателни органи.

Слънцезащитата и химикали

За правилен избор на крем е важно дали съдържа доказано опасни химически UV–филтри.

Други оценявани параметри:

Полиетеленгликол – комплекс от съединения, които свързват маслата и водата в козметичния продукт, овлажняват и пренасят останалите съставки до кожата.
Парафини, петролни деривати, силикони – опасни съединения, получени от отпадните продукти при производството на бензин.

Алкохол, който може да съдържа и диетилфталат, известен с токсичността си върху нервната система и репродуктивността на хората.

Много слънцезащитни средства съдържат аромати, които предизвикват контактна алергия. В някои от конвенционалните слънцезащитни продукти се съдържат мускусни съединения. Те могат да проникнат в майчиното мляко и остават в околната среда, например при къпане в море или басейни.

Анализите показват, че трябва да търсим в слънцезащитните продукти не толкова високия фактор, а състава, който не е вреден за вашата кожа. В много от случаите вместо слънцезащита може да се окаже, че сте се намазали с петролни масла, които на всичкото отгоре ви носят болести.

Предупреждение

Само био сертифицираната козметика няма химически филтри.

Какво означава SPF?

Много хора търсят висок слънцезащитен фактор, като смятат, че той е свързан със силата на защита от слънцето. Всъщност международно утвърденият стандарт за слънцезащитен фактор (Sun Protection Factor, SPF) е система, която позволява да се изчисли времето и степента за слънцезащита от UVB лъчите. Но разликата  в степента на слънцезищита между фактор 50 и фактор 30 например е незначителна - само 2%.

Как се изчислите времето, за което действа даден слънцезащитен фактор (SPF) на вашата кожа без да изгорите?

Светла кожа – 10 минути

Матова кожа – 15 минути

Тъмна кожа – 20 минути

Ако сте си купили крем с фактор 30 и имате светла кожа, умножавате фактор 30х10 минути = 300 минути. Т.е можете да стоите на слънце с този слънцезащитен крем 5 часа без да изгорите, а ако сте с тъмна кожа – 7,5 часа.

Затова за децата е достатъчен и фактор SPF 15. Те не бива да стоят на слънце повече от 3 часа, дори и в подходящите сутрешни или късно следобедни часове.

Опасните вещества имат заместители в природата, но слънцето – не!

Естествената слънцезащитна козметика заобикаля по интересен начин спорното въздействие на химичните добавки в тази, която сме свикнали да ползваме. Минералните филтри образуват защитен филм върху нашата кожа, върху който се „прожектира” слънцето. То се отразява, но не успява да проникне в нея. Към това се прибавят и екстри, защото природните продукти работят за организма на всички нива. Растителните масла и екстракти в биокозметиката със слънцезащита могат да направят така, че и без много слънце да допринесат за атрактивния тен, да подхранят кожата и да я защитят от дехидратиране.

Вместо нефтени деривати, в натуралната козметиката за слънцезащита ще намерите масла от каранджа, рапица, слънчоглед, арган, сусам, невен, пчелен въсок, екстракти от моркови или алое. Витамин Е не само защитава кожата, но е и естествен консервант.

За да имате чудесно лято изберете натуралните продукти за слънцезащита


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане