GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Възобновяеми енергийни източници / Дания генерира 140% от нужната й енергия от вятъра...

Бизнес

Възобновяеми енергийни източници

Възобновяеми енергийни източници

Дания генерира 140% от нужната й енергия от вятъра

Дания генерира 140% от нужната й енергия от вятъра

В доклад на Гардиън се съобщава, че до вечерта на 9 юли вятърните турбини са произвеждали 116 процента от енергията, нужна на страната. Към 3 часа сутринта на 10 юли, когато търсенето е по-слабо, генерираната електроенергия е била равна на 140% от енергопотреблението в страната. 

Дания прави значителни инвестиции във вятърна енергия. През 2014 вятърните турбини в страната са произвели 39,1% от електричеството, нужно на Дания. Предвид новите проекти, които са на ход, се очаква страната да постигне целта си – да произвежда 50 на сто от енергията си от възобновяеми източници. Очаква се това да стане преди заложения краен срок – 2020 г. Плановете са за добавяне на общо 1.5GW нови офшорни вятърни паркове до края на десетилетието.

Нещо повече, по време на рекордното производство тази седмица дори вятърните турбини на Дания дори не са работили при максимален капацитет.

От енергийния излишък по време на пика, 80 процента от енергията е изпратена на Германия и Норвегия, които я съхраняват чрез хидроенергийни системи, а останалите 20 процента са доставени на Швеция.

В интервю за Guardian Оливър Джой, говорител на Европейската асоциация за вятърна енергия, заяви: „Това показва, че един свят, захранван 100% от енергия от възобновяеми източници, изобщо не е измислица“.


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане