GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Дадоха старт на онлайн-гласуването за „Дърво с кор...

Здраве

Интересно

Интересно

Дадоха старт на онлайн-гласуването за „Дърво с корен 2015“

Дадоха старт на онлайн-гласуването за „Дърво с корен 2015“

Фондация „ЕкоОбщност” обяви финалистите в конкурса „Дърво с корен 2015” и началото на онлайн гласуването за победител в тази прекрасна инициатива. Избраните от журито на конкурса десет претенденти за титла „Дърво с корен 2015” и тримата финалисти в допълнителната категория „Вековните дървета говорят” са представени на сайта на конкурса. Там всеки може да гласува за своя фаворит. Гласуването ще продължи до 9 декември 2015 г. включително.

Победителите ще бъдат обявени и наградени на 15 декември 2015 г. на тържествена церемония в Полския институт в София. По време на събитието ще станат известни както избраните чрез гласуване „Дърво с корен 2015” и победителят във „Вековните дървета говорят”, така и излъчените от журито победители в другите две допълнителни категории – „Млад природолюбител” и специалната категория за доброволци-залесители.

Tазгодишното издание на конкурса беше белязано от номинации, включили се в конкурса с надеждата да защитят от унищожение любими и знакови дървета и поставящи въпроса за заплахите, на които са изложени важни природни територии и градски зелени площи в страната. Сред тях са и двама от избраните за финалисти в конкурса – дъбът от Дунавския парк в Силистра и чинарът от парк „Бедечка” в Стара Загора, с разкази за неуредиците и заплахите пред двата знакови парка.

Решението на журито и стартът на гласуването, обявени на 10 ноември, бяха помрачени от новината за незаконни действия в местността Меча поляна на ПП Витоша, довели до унищожаване на 20 дка смърчови фиданки, финансирани с европейски средства и засадени от доброволци. По стечение на обстоятелствата, именно разказ на участничка в залесяванията на Меча поляна беше избран в края на миналата седмица от журито на „Дърво с корен 2015” за победител в категорията за доброволци-залесители.Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане