GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Любопитно / Зелена Звезда / Гуинет Полтроу: В търсене на съвършенството...

Любопитно

Зелена Звезда

Зелена Звезда

Гуинет Полтроу: В търсене на съвършенството

Гуинет Полтроу: В търсене на съвършенството

Носителка на Оскар, бивша приятелка на Брад Пит и Бен Афлек, майка на две прекрасни деца от бившия ѝ съпруг Крис Мартин, авторка на книги за здравословния начин на живот, лайфстайл гуру и вдъхновение за много хора, Гуинет Полтроу прекрачи в петото десетилетие от своя живот все така красива, секси и устремена към съвършенството. Изваяната ѝ фигура и деликатната красота на чертите ѝ сами говорят за постоянството и отдадеността на грижите, които актрисата полага за себе си. Тя постоянно призовава за осъзнато отношение към всичко – от външния вид и здравето, до родителството.

„Майчинството ме научи на осъзнатост. Ако си интуитивен родител, можеш да провалиш живота на детето си. Трябва да си осъзнат", казва актрисата. Гуинет Полтроу е известна с това, че спазва режим на хранене без въглехидрати, глутен, яйца, преработени храни и че това е "диетата" и на децата ѝ Епъл и Моузес. Въпреки че медиите често ожалват хранителния им режим и дори се спекулира, че той е станал причина за раздялата на родителите им, двамата изглеждат здрави и щастливи деца. Онова, което тя им дава, е същото, което сама е получила като дете от своето семейство – загриженост, любов и дейно отношение към проблемите на околната среда.

"Зеленото" отношение на Гуинет Полтроу към света има своите корени в най-ранното ѝ детство. Майка ѝ, известната актриса Блайт Данър, разказва, че възпитавала у нея подобни ценности още когато Гуинет била съвсем невръстна. "На 3-годишна възраст тя си изработи домашен плакат, на който пишеше "Ти замърсяваш!". Казах ѝ: "Когато видиш черните газове, избълвани от автобус или камион, вдигни знака", спомня си тя. След това майката и дъщерята се озовали в малко притеснителна ситуация – когато Гуинет вдигнала знака на спрял на светофара камион и започнала да обяснява на огромния мъж, който го карал: "Ти замърсяваш!". За щастие той се умилил от малкото момиче, засмял се и казал: "Наистина ли? Най-добре да отида до големия гараж и да оправя това!"

Внуците си Епъл и Моузес майката на Гуинет Полтроу учи да компостират от мънички. "Прекрасно е да вършим заедно работа в градината. Те са страхотни помощници. Епъл ми каза веднъж: "Нали знаеш, че трябва да пазим Земята чиста" и аз си помислих – колко е хубаво, че тя разбира това", разказва щастливата баба.

Гуинет Полтроу среща бащата на децата си на концерт на групата Coldplay три седмици, след като нейният собствен баща си отива от рак. Той е нейната скала, сигурното присъствие и ориентир в живота ѝ преди това. Тя преживява драматично смъртта му и предшестващата я борба с болестта преди това. "Той беше от стария тип мъже - пушеше, пиеше водка след работа, никога не обръщаше внимание на диети", споделя актрисата. Част от загрижеността на Гуинет се изразява в обръщане на внимание на онова, което консумира баща ѝ и в безрезултатни опити да го промени. Това постепенно се превръща в нейна обсесия от здравословното хранене: "Започнах да ям супер здравословно, като че ли се надявах, че това ще го излекува...", обяснява тя. До ден днешен звездата страда, че децата ѝ никога няма да познават дядо си. Когато ражда сина си Моузес, изпада в тежка следродилна депресия: "Мисля, че чувствах страх от това да обичам малко момче толкова силно, колкото обичах баща ми", анализира тя. През 2011-та Гуинет издава първата си самостоятелна книга със заглавието "Дъщерята на моя баща" с "вкусни и лесни рецепти, които честват семейството и заедността". Две години по-късно публикува книгата си "Всичко е наред" с "вкусни и лесни рецепти, които ще ви накарат да изглеждате прекрасно и да се чувствате отлично".

Макар да заявява, че е "типична еврейска майка" заради "количеството храна, което готви за семейството си", втората книга скандализира публиката с признанието на Гуинет: "Понякога ние изпитваме онзи специфичен глад, който се поражда от липсата на въглехидрати." Това разбунва духовете. Диетолози и специалисти я призовават да не подлага децата си на гладуване и я заплашват, че мозъците им няма да се развият правилно в отсъствието на въглехидрати. Гуинет обаче има и своите защитници, които казват, че затлъстяването е един от най-големите проблеми сред днешните деца и тийнейджъри и че всъщност тя прави най-доброто възможно, за да ги предпази от това.

Актрисата споделя, че се опитва да се предпази връзката с децата си от чувството за вина, което идва от факта, че е известна и преследвана от папараците звезда. Тя разказва как един ден видяла сина си, който по това време бил на 2 годинки, да стреля срещу невидим противник и да крещи: "На виии, на виии, лоши папараци!". "Бях толкова притеснена какво всъщност причинявам на децата си!", казва Гуинет Полтроу. Впоследствие обаче решила, че за тях ще е по-добре да им представя работата си като нещо страхотно, което я е карало да се забавлява, вместо да им показва колко виновна се чувства заради нея. Тя си припомня своето собствено детство, когато майка ѝ отсъствала с месеци, защото трябвало да се снима в някоя роля или да играе на Бродуей и как чувството ѝ за вина просмуквало отношенията им. Затова Полтроу се стреми да прекарва колкото се може повече време с децата и взема категоричното решение, когато те се раждат, да се оттегли от светлината на прожекторите в първите няколко годинки от живота им.

Не само в личен план, но и в обществен Гуинет се опитва да защитава и лобира за това, в което вярва. Полтроу е посланик на Save the Children и е член на управителния съвет на фондация "Робин Худ" - благотворителна организация, която работи за облекчаването на бедността в Ню Йорк. Макар да не е сред най-обичаните звезди (списание дори ѝ присъжда титлата "Най-мразената знаменитост в Холивуд") и в момента да минава през тежки моменти заради разпадането на брака си с Крис Мартин (което тя определи като процес на "съзнателно разединение"), Гуинет Полтроу винаги се стреми да следва своята идея за съвършенство и да живее според вярванията си. И животът ѝ далеч не е потопен само в блясъка на златното разглезено холивудско момиченце.


Още теми от Любопитно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане