GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Грижата за ръцете...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Грижата за ръцете

Грижата за ръцете

Хидратацията е основният ключ към красивите и запазени ръце. Дехидратираните ръце и кожа като цяло, са много по-изложени на различни здравословни проблеми, дори екзема. Вероятно знаете, че перилните препарати и другите почистващи продукти, с които ръцете са в контакт, вредят. Може би имате професия, в която се налага да обработвате материали с ръце. Всичко зависи от вас и грижата, която полагате за тях. Така че – създайте си навик да овлажнявате ръцете си най-малко веднъж на ден преди лягане или всеки път, когато миете чиниите. Красотата на ръцете започва с това да ги защитим. За да направите това, винаги носете гумени ръкавици, докато домакинствате, и не забравяйте ръкавиците през зимата. За да избегнете обезводняването на ръцете, използвайте сапун, който не изсушава кожата им.

Какъв хидратиращ продукт да изберете?

Пазарът ни предлага невероятни количества кремове, мазила или лосиони за овлажняване на ръцете. Промишлените продукти често са напълно синтетични, т.е. произведени в лаборатория, и могат да бъдат ефективни известно време от гледна точка на хидратацията, но не знаем какви други ефекти могат да имат върху тялото ни. Ако трябва да си купите един крем, прочетете внимателно списъка на съставките му. Органичните продукти несъмнено са по-добри, защото ви гарантират, че най-малко 90% от съставките са с естествен произход. При нанасянето на крем, е важно да го прилагате с масаж от китката до върха на пръстите, включително и ноктите, за да ги овлажните.

Естествени алтернативи

Естествените овлажнители остават най-добрата алтернатива. Чистото масло от ший (за дълбока хидратация чрез обогатяване на тъканите с кислород), аргановото масло (богато на витамин Е, регенеративно и защитно), лешниковото масло (балансиращо и леко успокояващо) и лененото масло (богато на омега-3), са естествени вещества, доказали се в продължение на стотици години. Те имат дълбок хидратиращ ефект, по-голям от този на повечето кремове, които са обогатени със следи от тези овлажнители.

Зехтин за ръце

Зехтинът е едно от най-добрите масла за готвене, но също така и за ръцете. Така че – не забравяйте да поддържате налична в кухнята една бутилка от това масло. Освен за готвене, можете да го използвате и за обтриване на ръцете в рамките на няколко минути, преди да ги почистите с кърпа. Докато готвите, през времето, необходимо за приготвянето на храната, ръцете ви ще усвоят по-голямата част от това така овлажняващо масло, богато на витамин Е и антиоксидант.

Съвети срещу петната по кожата

Лимонът е вашия естествен съюзник срещу петната. За да запазите ноктите чисти, не забравяйте да ги разтриете с парче лимон, или ги поставете за няколко минути в лимоново етерично масло. То е много ефективно за отстраняване на всички петна (включително и от никотин), като оставя ноктите чисти и бели. Картофът също има свойството да премахва петната, трябва само да ги сварите и смесите с малко зехтин, преди да го приложите върху ръцете. Петната и зачервяването ще изчезват и ръцете ви ще станат по-гладки.

Нежен скраб

Както лицето или тялото ни, ръцете ни също заслужават ексфолиране. Чрез премахване на мъртвите клетки се улеснява проникването на активните съставки на хидратиращите кремове. Ексфолиране у дома? Смесете по една лъжица зехтин и захар. Приложете го внимателно върху ръцете за 5-10 минути и след това изплакнете и подсушете.

Не са красиви ръцете без обгрижвани нокти

Ако мечтаете да имате безупречни ръце, знайте, че трябва да полагате грижа и за поддържането на ноктите всеки ден. Ако ноктите ви са прекалено дълги, неправилни по форма и цвят, който варира от бяло до тъмно сиво – вече е време да действате. Започнете с изпиляване на ноктите отвън навътре, като следвате естествения им вид. След това накиснете пръстите си в съд с вода и сапун за 3-4 минути, за да омекнат кожичките. Почистете под ноктите с четка за нокти. С помощта на памучен тампон или специална пръчица леко изтикайте кожичките. Подсушете ръцете си и да завършете вашия маникюр чрез прилагане на овлажнител.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане