GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Грешки на диетите, които пречат на отслабването...

Здраве

Интересно

Интересно

Грешки на диетите, които пречат на отслабването

Грешки на диетите, които пречат на отслабването

Много хора са готови на какви ли не драстични мерки, за да намалят теглото си. Но понякога тези стратегии всъщност имат обратен ефект. Много често диетите водят до глад, мрачно настроение, раздразнителност или откровено нещастие - които не се компенсират от удоволствието от свалянето на килограми. В резултат хората често се предават и бързо възвръщат килограмите, които са изгубили. В действителност, единственият начин да отслабнем трайно, е чрез въвеждане на здравословни навици на хранене, които можем да спазваме дългосрочно. Ето обаче някои от основните грешки, които правим при спазване на диета, които пречат на това.

 

Пълното лишаване от захар

В днешно време захарта е най-големият хранителен злодей. Много от диетолозите са съгласни с това твърдение, но някои предупреждават, че пълното спиране на захарта може да доведе до преяждане със забранените лакомства или изоставяне на здравословното хранене като цяло. Спазващите диета понякога стигат до там, че изхвърлят и плодовете от диетата си, което според диетолозите е контрапродуктивно. Изследванията показват, консумирането на плодове помага да свали тегло (дори повече от зеленчуците!), защото плодовете съдържат антиоксиданти и имат способността да залъгват апетита за сладки, преработени закуски.

 

Маниакално броене на калории

Някои диетолози съветват клиентите си просто да спрат да броят калории. Според тях, що се отнася до калориите, качеството е по-важно от количеството. Ако приемът на калории е намалял, защото клиентът е заменил преработените продукти за свежи и пълнозърнести храни, това е добре. Но калориите не са създадени еднакво - варивата, бадемите и авокадото са високо калорични, но също могат да ускорят метаболизма, чувството за ситост и забавят  огладняването.

 

Консумирането само на един вид храна

Дали става думи за банани, картофи или ориз - има много монодиети, които включват консумацията буквално само на една храна. Ако този супер рестриктивен режим може да доведе до загуба на тегло, тя обикновено е краткотрайна. Според диетолозите намаляването на репертоара от храни, вместо предпочитането на само една от тях, може да има много по-добър ефект. Най-дългосрочни резултати (и лесно за поддържане диети) дава балансираното хранене (комбинация от чисти белтъчини, здравословни мазнини и сложни въглехидрати при всяко хранене през деня).


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане