GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Спорт / Влез във форма / Греби! Краката! Дръж се!...

Спорт

Влез във форма

Влез във форма

Греби! Краката! Дръж се!

1 2

Корените на рафтинга се крият дълбоко в гористите планини на Северна Америка, където от далечни времена дървосекачите имали навика да се спускат по пълноводните и бързотечащи реки, стоящи върху привързани с въжета дървени трупи. Доста опасен, но и същевремено лесен и бърз начин на придвижване.

Думата „рафтинг“ произлиза от английската raft ,означаваща сал. Около 1970 г. рафтингът се формира като самостоятелен спорт и с течение на времето евоюлира от малки двуместни или триместни лодки до съвременните варианти, при които лодките побират до 20 човека екипаж.

Белите води са по-бързите участъци от реките, където съвкупността от бързотечащи води, подводни скали и остри завои дава много добра възможност за практикуване на рафтинг. Колкото по-бяла е водата, толкова по-голяма и силна е тръпката от преминаването й с лодка.

Лодките са изработени от специална многослойна гума и винил, като са подсилени и заздравени в зоните с повече напрежение. Съставени са от различни по брой, големина и форма независими въздушни камери, като големината на лодките варира от 1,5 м за единичните рафтове до 6 м дължина и 2,5 м широчина за 16-20 местните лодки. С развитието на рафтинга се развиват и мерките за безопасност, основната екипировка си остава неопрена, защитната жилетка и каската.

Рафтингът набира популярност в България преди около 10-12 години, като се развива с устоичиви темпове и добива все повече последователи и  известност.

Най-подходящите сезони за практикуването на рафтинг са пролетта и есента, когато реките са по пълноводни. Подходящите за рафтинг реки в България са Арда, Места, Велека, Янтра, Бели и Черни Вит и най-вече Струма, преминаваща през Кресненското дефиле. Разположено на 130 км южно от София, Кресненското дефиле е предпочитана дестинация на рафтърите у нас, а река Струма предлага отлични условия, живописни пейзажи, различни по дължина и трудност маршрути както за начинаещи, така и за по -опитни рафтъри. Набралият популярност екстремен спорт е достъпен благодарение на многото и най-различни по естество клубове, предлагащи разнообразни като маршрути и сложност излети.

Степените на трудност на маршрутите са по скалата от 1 до 6.

Първа степен: Зони от реката с по лека степен на трудност, характеризиращи се със много слабо течение, малко скални участъци, лесни за маневриране и изискващи базисни познания от участниците.

Втора степен: Участъци от реката с повече бързи и скални масиви, по-технични за маневриране, за които базовите познания са напълно достатъчни за участниците.

Трета степен: Части от реката с леко разпенени води, малки вълни и скални участъци, за които е необходимо по-добро маневриране от страна на участниците и съответно по-добър опит в гребането.

Четвърта степен: За преминаването на участъци от четвърта степен е необходим значителен опит в гребането, поради наличието на средни по големина вълни, бързеи и доста повече скални зони.

Пета степен: Големи вълни, силно разпенени води, много скални участъци и падове. Необходим е сериозен опит и много добра физическа и техническа подготовка.

Шеста степен: Почти невъзможни за преминаване участъци от реката, много трудни за маневриране, силно разпенени води, много скали, падове, малки водопади. Изключително трудни за преминаване, изискват отлично гребане, подготовка и добре стикован екип.

Рафтингът е един алтернативен начин за туризъм, комбиниращ в себе си различни по трудност и вид умения. Практикуващите го хора много често го комбинират с други екстремни спортове като алпинизъм, планинско колоездене, скално катерене, парапланеризъм.

Рафтингът е подходящ спорт както за обикновени хора така и за търсачите на силни усещания. Спорт, хоби или мания, той ни дава възможност да се отървем от градската среда и сивото ежедневие по един природосъобразен начин в приятната обстановка на живописни гледки, чист въздух и добри приятели.

Като екстремен спорт е за хора над 18 години, като се допускат и на 16, но само в присъствието на родител. Не се допускат страдащи от сърдечни проблеми и хора с необходим постоянен лекарски контрол, тъй като опасностите не са за подценяване. Всички участници преминават задължителен курс по безопасност, биват запознати с основните правила и команди при спускане.

Уникалното съчетаване на високо адреналинови преживявания, красиви гледки, бурни води и приятни моменти, прави рафтинга привлекателен и достъпен за все по-голям кръг от хора. Сблъскалите се веднъж с „Бялата вода” ентусиасти се заразяват от  магията и силата на природната стихия, неподлежаща на контрол, караща ги да търсят предела на своите възможности. Ако обичате предизвикателствата, не се боите от новото и непознатото, ако приключенският дух във вас е жив и търсите начин да се разтоварите от ежедневието, то рафтингът определено е спортът, който отговаря на горе изброените критерии.

Вълнението от неизвестността, приливът на адреналин от силата на водата, блъскаща около вас, объркването на сетивата от непрестанно променящите картини на спокойни води и бързеи, искащи да преобърнат лодката ви, моментите, в които се чувствате  малки и незначителни, каращи сърцата ни да бият лудо, са малка част от емоциите, които спускането с лодка по бели води ни носи. Чувството е красиво и неописуемо! То ни кара отново и отново да се връщаме край реката.


Още теми от Спорт

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане