GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Земеделски производители / Градината зарежда тялото и духа...

Бизнес

Земеделски производители

Земеделски производители

Градината зарежда тялото и духа

1

Арх. Малинова, как се развива ландшафтната архитектура, какви са тенденциите?

Доскоро имаше голям интерес към създаването и дизайна на градини, имаше много клиенти и много работа. Но икономическата ситуация промени това. Строителството намаля, с това и създаването на зелени площи около сградите. Създавам частни градини, има по-голям избор за вдъхновение и наистина може да се прави изкуство. Има един съвременен стил, предимно геометричен, който е много изчистен. Повечето хора, когато си правят дворовете, предпочитат да има повече елементи от природата. Хит са естествените, пейзажни стилове, с много растения. Хората, които обикалят повече по света, когато си градят съвременен дом, искат да е с по-изчистена визия. И това е на мода повече от обикновените дворове, които са повече за релакс.

Все повече хора се ориентират и към енергийните градини. Повечето си представят градина по фън шуй или по индийското изкуство, но истината е, че когато човек задълбае в идеите на тези изкуства, веднага се осъзнава връзката с естествения дизайн на едно пространство. Например, когато човек сяда на пейка за отдих, винаги трябва да има гръб, за да се чувства по-комфортно, да бъде в безопасност. И точно такива принципи са залегнали в енергийните картини.

Разкажете ни повече за интериорните и екстериорни пространства, които проектирате и изграждате.

Първо трябва да видим за какво ще се ползва това пространство. Дали е представително пред офис сграда, или е пътно пространство, домашно пространство за релакс и отпускане, дали имаме деца, животни. Решавам какви елементи могат да се включат и как да се оформят, каква атмосфера трябва да създадем на това пространство. Да съобразим условията на терена и климатичните условия, за да можем да изберем най-подходящите растения.

Кое е специфичното при луксозния дизайн?

Eдно от най-важните неща при луксозния дизайн е поддръжката му. Но за това се изискват повече грижи от тези за естествената градина. Когато човек влезе в луксозното пространство, веднага усеща атмосферата. То има визия и ти диктува идеи. Не се прави лесно, освен това луксът е различен за всеки, защото ние сме различни. Хората с различна опитност и сетива го възприемат по различен начин. Затова първата ни цел е да видим и опознаем клиента, да усетим стила, който той иска и каква е сградата.

Кой стил градини ви вдъхновява най-силно?

Предимно това са китайските и японските градини, те са с древна традиция и са правени за техните учени – да се вдъхновяват от елементите и хармонията на самото пространство. Всичко там се прави с мисъл, всеки елемент, всяко камъче е сложено така, че да въздейства на човек само като го погледне. Настроението, което ти създава градината, веднага те хармонизира. Идеята е да направим пространство, където стресът да изчезне. Какво се случва, например в една чайна градина, която е така отделена от околното пространство, дори да е два метра, растенията са сложени така, че се чувстваме изолирани на друго място, в друга, естествена и релаксираща атмосфера.

Важно е авторът на една градина да има усет и талант за това и да го прави с мисъл, убеждение и дух, да създава енергия. Има един ръководен принцип – началото винаги започва от общото и се отива към подробностите. Важна е средата, в която живеем, за да бъдем вдъхновени, жизнени и ведри. От това зависи дали ще можем да се зареждаме с енергия и ще релаксираме.

Градината трябва да зарежда тялото и духа, нали?

Да, защото едно от нещата е да рекалсираме там, да премахнем стреса. Когато видим едно хармонично направено пространство, естествено е човек да се освободи и успокои. Трябва да са вкарани и петте елемента, за които говори източното изкуство, да не са остри и обли неща, да има вертикали, хоризонтали, вълнообразни линии. Защото когато например само остри камъни, тогава човек се чувства напрегнат. Когато формите са лежерни, човешкото създание много лесно се отпуска. Важна е хармонията на елементите.

Коя е превъзходната, добрата градинска среда според вас?

Там, където човек се чувства във връзка със себе си и природата и може да си почине. А не да подмине това пространство. Една градина е в хармония при близка взаимовръзка на изкуството по отношение на силите на природата. Когато се действа в съгласие с природните принципи, се запазва жизнеността и се отварят възможности за благотворно влияние, равновесие, свежест, издръжливост и стабилност. Но за да бъде градината източник на спокойствие, мир и хармония, са ни нужвни приветливи пространства, местенца и ниши, които да радват окото и сърцето. Разбира се, необходими са и допълнителни аксесоари и детайли, които да осигурят изразителността на градината и нейното позитивно влияние върху нас.

Какви растителни видове е добре да има в една домашна градина?

Много е хубаво да се използват иглолистни растения, защото изпускат фитонциди, отрицателни йони, които насищат въздуха със здраве. Те влияят и върху настроението, и върху здравето ни. Някои хора биха искали да се внесе повече жизненост и радост, цветното веднага ни активира и ни кара да се усмихваме. Важно е да използваме всички видове и широколистни и иглолистни, защото така постигаме променливия, сезониня ефект в една градина, когато тя се развива. Например през пролетта един храст или растение ще цъфне, през лятото ще прецъфти.

Какво не трябва да забравяме, когато решим да прекараме повече време в домашната градина?

Не трябва да забравяме светлината, играта с нея е важна за настроението ни. Земята – скали, камък, глина, теракотени съдове, скулптура от минерал. Водата е ключов елемент, който влияе винаги, дори и в най-затънтените кътчета на един парк можете да сложите езерце, поточе. Фонтанът възприемаме като жизненост и изобилие. Езерото е натрупана енергия, събрано безценно богатство. Всяко едно такова възприятие влияе и на психичната ни нагласа. Не трябва да забравяме и значението на орнаментите от изкуствени материали. Когато ги избираме, нека помним, че главното е да ни радват, да създават енергиен баланс и хармония, както и да бъдат привлекателни в средата, в която ги слагаме.

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане