GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Вкусно / Супер храни / Годжи бери - рубини за дълголетие...

Вкусно

Супер храни

Супер храни

Годжи бери - рубини за дълголетие

Годжи бери - рубини за дълголетие

 

За тях се носят легенди от векове, у нас популярността им набира все повече инерция, а едно е сигурно – неговата история отдавна надхвърли 5000 години.

Със скъпоценното плодче се свързват редица митове за азиатско дълголетие. Ли Чинюн, прочут преди няколко века лечители билкар, живял 256 години. Когато навършва 200 години, решава да стане университетски преподавател, което започва да навява чувството за историческа реалност. За пословичните качества на афродициак на годжи берито легендата намеква чрез 23-те съпруги и над 180-е наследника, които Ли Чинюн оставя след себе си. Казват, че е изглеждал видимо поне с 200 години по-млад, бил здрав и потентен, а за всичко това виновен бил специалният чай, който мъдрецът ежедневно си приготвял и в който основната съставка била годжи бери.

Друга легенда разказва как търговци срещнали по пътя си девойка, биеща възрастен дядо. Естествено, попречили на жестоката женска проява. Представете си учудването им, когато разбрали, че 300-годишната девойка всъщност налага с тоягата... своя 90-годишен син. Защото не я слушал, не ядял годжи бери – престарял, поболял се, грохнал, ослепял.

Най-полезното годжи бери расте в родните си Тибет, Непал и Китай на голяма надморска височина. Може да се срещне навсякъде, тъй като не е претенциозно за отглеждане, но колкото по-ниско вирее, толкова повече намалява силата на фантастичните му качества.Цъфти през лятото, отрупвайки се с красиви дребни лилави цветчета.

Състав

Смайващо е как толкова мъничко плодче съдържа няколко реда невероятно полезни вещества – минерали, антиоксиданти, витамини. Безценните съставки на годжи бери звучат по-скоро като Менделеевата таблица - калций, калий, витамини С, А и В групата, цинк, желязо, манган, никел, селен, хром, кобалт, кадмий, германий, фосфор, бетакаротин, йод, зеаксантин, полизахариди, омега 3 и 6 мастни киселини и др. 16% от теглото му са растителни протеини, съдържа 18 аминокиселини, 21 микроелементи, голямо количество фибри – съчетание, недостижимо за другите плодове.

Годжи бери VS диагнозите

Разбира се, дълголетието означава и трайна липса на заболявания. Днес легендарните здравословни качества на лиция са доказани – укрепва имунната система, повишава потентността, подобрява храносмилането и качеството на съня, успокоява нервната система, бори се със стреса, стимулира растежа на мускулите, предпазва сърдечносъдовата система и зрението, забавя процесите на стареене и появата на бръчки, премахва целулита, пречиства организма от токсини. Годжи бери трябва редовно да консумират страдащите от астма и други алергии, от язва, хипертония, умора, безпричинен шум в ушите. То блокира развитието на болестотворни бактерии и гъбички, рязко намалява нивата на захарта и холестерола в кръвта. Фантастично влияние оказва върху мозъка, бъбреците, белите и черния дроб. Изключително подходяща храна е за вегетарианци и вегани, страдащи от диабет, цьолиакия и лактозна непоносимост.

Годжи бери в кухнята

Най-полезно е суровото, добре узряло годжи бери, но трудно ще се снабдявате с нужните за перфектно здравословно състояние 30 г дневно. Кулинарното му приложение не прави особено разграничение между сухия и суровия му вид. Най-кратко казано, годжи бери можете да слагате в рецептите, в които по принцип влагате стафиди или ядки. Няколко грама можете да добавяте към дневната си порция мюсли. Прекрасна добавка към всички видове десерти – кексове, торти, грис.

В магазинната мрежа можете да откриете също сок и вино от годжи бери.

Не яжте годжи!

Не консумирайте годжи бери в никакъв случай, ако сте алергични към чушки, картофи и домати, както и ако стомахът ви се подува. Не трябва да го добавяте към менюто на дечица под 5-годишна възраст. Не яжте плодовете и ако сте натровени с какъвто и да било токсин, или имате висока температура.

Годжи бери у дома

Днес можете да се снабдите с пакетче вълшебни плодчета почти от всеки хранителен магазин или павилион за ядки. Но ако искате да имате прясно годжи бери, което да ви е под ръка всекидневно, нямате друг избор, освен да си засадите. Тук вариантите са два – според мястото, на което живеете. Естествено, ако имате двор, можете да си направите малка плантацийка, засаждайки храстите през пролетта или през есента. Можете да се снабдите с тях от пазарите или оранжериите, предлагащи традиционно подобни артикули. Единствено, не трябва да пропускате, че е много важно годжи берито да бъде засадено в почва, предварително обогатена и наторена. Засаждайте храстите на метър един от друг, а ако имате място за друг ред – отмерете минимум метър и половина от първия. Ако искате да вирее дълго и да дава много плод, поддържайте почвата алкална и леко песъчлива.

Храстите годжи бери могат да се оформят и като жив плет. На височина достигат до 3 м, а колкото повече ги подрязвате, толкова повече ги сгъстявате и започват да дава по-голяма продукция. Принципно можете да се надявате на реколта след втората година от засаждането на храстите, но реалният обем на обраното количество ще достигнете след 4-5 години отглеждане. Готови за бране са тези дребосъци, които добиват ярко червен цвят – само добре узрели са годни за консумация.

В градски условия можете да отглеждате божествените рубини и в големи саксии. Условията на отглеждане не са нещо специално, просто трябва да внимавате да не измръзва – дръжте го на открито през лятото, прибирайте го на топло в студено време. Не изисква много често поливане, тъй като все пак родината му е суха и песъчлива.

 

Храстът годжи бери издържа на температури от 40° до -25° С.

  Ежедневен чай от годжи бери

1 супена лъжица годжи бери

1 чаена чаша гореща вода

Сложете лъжица годжи бери в голяма чаена чаша и залейте с вряла вода. След половин час чаят е готов за консумация, като трябва да изядете и плодчетата.

 


Още теми от Вкусно

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане