GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Генно инженерство за бъдещи родители...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Генно инженерство за бъдещи родители

Генно инженерство за бъдещи родители

 

Съвремената наука генетика и по-скоро нейното разделение, известно с наименованието епигенетика, недвусмислено доказват, че изменения във фенотипа могат да настъпят без промени в структурата на ДНК. Гените се влияят от фактори на средата като храна, вода, въздъх, ниво на замърсеност, стрес и чрез тяхното контролиране можем да влиеем върху наследствения си материал. Иначе казано, ние можем да подобрим своя генетичен материал като изграждаме навици, благоприятстващи включването на „добрите“ гени и ограничавайки влиянието на „лошите“ гени, носители на различни семейни заболявания и обремененост.

Важно е да осъзнаете, че създаването на потомство е съзидателен акт, който изисква предварителна подготовка, за да могат телата ви да изградят оптималния генетичен материал, на който са способни. Желателно е да започнете с подготовката поне 120 дни преди първия опит за зачеване, тъй като това е времето, необходимо за пълното узряване на една яйцеклетка. Всичко, с което се храните или влизате в контакт през 4-те месеца преди зачеване, оказва сериозно влияние върху бъдещото здраве на вашето бебе. Дали детето ви ще има здрава и устойчива имунна система, дали ще бъде склонно към развиване на алергии, астми, екземи и други наследствено предавани заболявания, зависи от условята, при които се развиват женската яйцеклетка и мъжките сперматозоиди през тези 120 дни. Ето защо е важно да си дадете 4 месеца за подготовка, преди да пристъпите към едно от най-значимите и вълнуващи събития във вашия съвместен живот – създаването на дете.

Ето и какво е добре да направите в рамките на тази подготовка. Започнете с изчистване на телата си.

1.      Холистичен детокс

Смисълът на детокса е да прочистите домовете, телата и съзнанието си от натрупаните токсини. Да се освободите от нездравословната храна, химическите продукти и вредните навици, да изпратите послание на вашето подъзнание, че започвате „на чисто“. Много от вас вероятно асоциират детокса единствено с ограничаване на приема на храна, но това е само част от холистичния детокс. Освен чрез храната, ние поемаме токсини и натрупваме метаболитни отпадъци от козметиката, която използваме – почистващи и измивни средства, боя за коса, лак за нокти, кремове, овлажнители, декоративна козметика, пяна за коса и т.н., от битовата химия, с която почистваме домовете си – избелващи препрати, прах за пране, омекотители, ароматизатори, спрейове за мебели и др; от водата, която използваме в домакинството си за пиене, миене и готвене; от уредите, които излъчват електромагнитна радиация – мобилни телефони и устройства за пренос на данни, телевизори, компютри, лаптопи, безжични рутери, електронни часовници и т.н.; от ежедневния стрес, на който сме подложени. За оптимален ефект по време на детокса и след него е добре да замените личната козметика и битовата химия със сертифицирани органични препарати, при които има строг контрол на качеството и е ограничено използването на съставки, които вредят на вас и на околната среда. Стандартните продукти съдържат различни токсични съставки – парабени, които се свързват с появата на рак на гърдата, натриев сулфат, за който се знае, че предизвиква преждевременно остаряване на кожата, пропилен гликол, причиняващ дерматит и много други съставки, които отключват развитие на ракови клетки и хормонални смущения. Няма по-добър момент да изхвърлите от дома си подобни съставки, от момента, в който се подготвяте за бъдещия член на семейството.

Физическият детокс на свой ред има за цел да освободи тялото ви от вещества, които натоварват имунната система, черния дроб, бъбреците и панкреаса. По време на детокса не е добре да консумирате алкохол, кафе, чай, млечни продукти, тестени изделия, захар, бял ориз, бяло брашно, бяла захар, трансмазнини, преработени храни, газирани и сладки напитки.

Много от изредените по-горе храни причиняват хранителна непоносимост в голям процент от хората. Подобна непоносимост може да се прояви като главоболие, хронична умора, запушен нос, безсъние, подуване, киселини и промени в настроението. По-сериозни прояви, за които вероятно сте чували, са лактозната и глутеновата непоносимост.

Ако имунната ви система е принудена непрекъснато да неутрализира метаболитните остатъци от храни, към които имате непоносимост, тя може да реагира враждебно към семенната течност на партньора ви или към оплодената яйцеклетка и да я унищожи. Това може да предизвика създаването на антитела спрямо сперматозоидите на вашия партньор или да ви предразположи към помятане.

Ако подозирате, че имате хранителна непоносимост към дадена храна, е добре да го потвърдите с кръвен тест и да я елиминирате от менюто си, като осигурите на тялото си поне 3 месеца, за да се освободи от имунните реакции.

Което ни отвежда до втората стъпка от подготовката за дете, а именно:

2.      Медицински тестове

Желателно е преди опит за зачеване бъдещите родители да си направят общи кръвни, медицински и стоматологични тестове. Гинекологичният преглед е задължителен, за да се уверите, че не се налага лекуването на влагалищни гъбички или бактерии, което изисква употребата на синтетични медикаменти.

Ако имате нередовен цикъл, склонност към напълняване, студени ръце и крака, чести промени в настроението и умора, е добре да проверите и нивата на щитовидните хормони. Нередовната функция на щитовидната жлеза, която напоследък се проявява при все повече жени, може да предизвика трудности при зачеването. Добрата новина е, че в повечето случаи това състояние може да се коригира единствено с промени в начина на хранене и без намесата на лекарства и изкуствени хормони.

3.      Начин на хранене

Едва ли някой ще се учуди, че начинът ни на хранене е пряко свързан с личното ни  здраве и способността ни да заченем, износим и родим здрави деца. Независимо дали избирате да консумирате животински продукти, да бъдете вегетарианци, вегани или да се придържате към друг популярен начин на хранене, онова, което прави храненето ви здравословно, е прясната, органична, сезонна и разнообразна храна. Всички плодове и зеленчуци започват да губят полезните си вещества, витамини и ензими, след откъсването. Затова е важно да се стремим да консумираме колкото е възможно повече пресни продукти.

Пестицидите, хербицидите и другите токсични вещества, с които се пръскат неорганичните продукти, съдържат освен всичко останало множество псевдо-хормони, които могат да разстроят хормоналния баланс на телата ни и да затруднят зачеването. Затова винаги, когато е възможно, избирайте органични продукти, а във всички останали случаи измивайте внимателно плодовете и зеленчуците и никога не ги яжте с кората.

Добре е да знаете, че вашата репродуктивна система обича качествените протеини и полезните мазнини. Затова всеки ден консумирайте пълноценен растителен протеин или нетлъсто месо, добавяйте към храната си ядки и семена, съдържащи есенциално мастни киселини. Все повече жени и мъже днес изпитват дефицит на омега-3 мастни киселини, тъй като е трудно да си осигурим необходимото дневно количество единствено посредством храната. Това е едно от веществата, които е добре да си набавяме посредством качествени

4.      Хранителни добавки

Мнозина биха възразили, че хранейки се пълноценно, не би следвало да използваме хранителни добавки. Истината е, че храната днес е много различна, от тази, която са консумирали поколенията преди нас. Продължителната употребата на торове и други химикали, както и отглеждането на моно-култури е довело до изключително обедняване на повърхностния слой на почвата и до намаляване на минералния му състав. Отдалечеността на градовете от местата, където се отглеждат плодовете и зеленчуците, продължителният транспорт и складиране, причиняват загуба на цении витамини и ензими. И докато храната става все по-бедна на полезни вещества, нуждите на телата ни нарастват все повече, тъй като стреса, токсините и системното недоспиване ни изтощават и повишават необходимостта на оргазнизма от допълнителни хранителни вещества. Този факт е особено валиден по време на бременност и кърмене, при подготовка за забременяване, при възстановяване от заболяване и в моменти на силен стрес.

Онова, което е важно да знаете при избора на хранителни добавки, е че не всички витамини и минерали, предлагани на пазара, са еднакви. Голяма част от тях са със синтетичен произход, съдържат оцветители, филъри и други вещества, които ги правят частично или напълно неусвоими от организма. Затова при избора на добавки е добре внимателно да проучите качеството на продукта и да сте наясно с дефицитите на собствения си организъм, за да ги подберете правилно. При този избор е препоръчително да се консултирате със специалист по хранене.

5.      Начин на мислене

Не по-малко токсични от храната могат да бъдат и нашите мисли. Стресът, негативните мисли, неразрешените конфликти, вътрешната тревожност създават неблагоприятна за успешно забременяване среда. Животът на високи обороти е живот под стрес, при който тялото непрекъснато синтезира стресогенните хормони адреналин и кортизол. Тези хормони на свой ред потискат половите хормони естроген, тестостерон и прогестерон. Системното излагане на стрес, без прилагане на техники и механизми за снижаване му, могат да причинят спиране на овулацията и прекъсване на менструалния цикъл при жените, както и промяна в качеството и количеството на сперматозоидите при мъжете. Не пренебрегвате сигналите на тялото си, че е под стрес!

Много често източниците на стрес – кариера, финанси, трафик, проблеми с близки и приятели са фактори, които не можем да отсраним, но онова, което можем да променим, е начинът, по който реагираме на стреса. Редовното прилагане на техники за стрес-мениджмънт като медитация, визуализция, позитивни утвърждения, дихателни техники и само-хипноза, могат значително да подобрят физическото и емоционалното ни здраве, да помогнат за бързо и лесно забременяване. Прилагането им пък по време на бременността прави този период значително по-лек за жената, опосредства пренаталното общуване и спомага за изграждането на здрава психична основа в бъдещото дете.

6.      Сън и почивка

И докато техниките за стрес-мениджмънт са средство за емоционално разтоварване и презареждене, не по-малко от важни от тях са сънят и физическата почивка. По време на съня клетките в тялото ни се регенерират и възстановяват, балансира се хормоналната функция, а преживяното през деня се интегрира в нашето подсъзнание. От съществено значение за качеството на съня е подговката за него и средата. Това означава добре проветрена спалня, в която няма източници на електромагнитна радиация. Устройства като телевизор, компютър, мобилен телефон и таблет не бива да бъдат оставяни в спалнята през нощта.

От значение за добрия сън е и последното ви хранене за деня да е поне 3 часа преди лягане. Ако си легнете с пълен стомах, енергията ви ще бъде ангажирана в храносмилане, а не в клетъчно възстановяване и хормонален баланс.

7.      Движение

И последно, но не и по-важност, при подготовката за зачеване е важно да обърнете внимание върху вашата физическа активност. Все повече хора днес водят твърде статичен начин на живот и не се движат достатъчно. Добрата физическа активност помага за освобождаване от стреса, за контрол на теглото, предпазва от остеопороза и диабет тип 2, от рак на гърдата и на дебелото черво, от артрит и импотентност, от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания, като в същото време подобрява настроението и укрепва имунната система. Ето защо редовното движение ще ви помогне да заченете по-лесно и да създадете по-здраво поколение. За целта е необходимо да отделяте по 60 минути поне три пъти седмично за спорт и всеки ден да ходите пеша поне 20 минути. Открийте вашия любим спорт – опитайте аеробика, плуване, йога, пилатес, фитнес и т.н. Отидете в залата с приятелка или с партньора си. Според статистиката хората, спортуващи по двойки, по-рядко пропускат тренировка. И дори ако в началото ви е трудно да се мотивирате да спортувате редовно, бъдете убедени, че от един момент нататък тялото ви само ще го изисква и ще ви подсеща да грабнете спортния сак на излизане от къщи.

 

Всяко важно събитие в живота ни – от избора на образование и професия до участие в спортно събитие, значим бизнес проект, или покупка на дом, изисква предварително проучване и подготовка. Създаването на дете е едно от най-значимите събития в живота на двама души и повече от всичко останало този съзидателен акт се нуждае от правилните знания и подготовка, за да се радва вашето дете на добро здраве и здрави родители!


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане