GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Интересно / Генномодифицираните храни...

Здраве

Интересно

Интересно

Генномодифицираните храни

Генномодифицираните храни

Няма по-естествено човешко желание от това да знаем каква храна консумираме и какво съдържа тя. Това е продиктувано от факта, че в днешно време всички сме наясно, че продуктите, които слагаме на трапезата ни, за основен източник на здраве и заболявания. Влиянието на генномодифицираните храни върху човешкия организъм е повече от притеснително, тъй като като резултат се извеждат множество алергии и малформации за новородените бебета.

По тази причина броят на опитите с ГМО храни непрекъснато нараства. Резултатите им обаче са повече от обезпокоителни – провежданите експерименти с плъхове доказват, че след употреба на генномодифицирана царевица, животинките развиват ракови образувания. Френски учени хранили плъхове с ГМО царевица в продължение на две години, но притеснителното е, че въпросното зърно било сертифицирано от европейските власти. Тогава се изяснило, че всеги ГМО продукт, който се внася в Европа, подлежи на изследване за вредни въздействия в продължение на три месеца. След което се пуска на пазара. Но плъховете, участващи в тестовете, умирали от рак след четвъртия месец. Това със сигурност означава, че действащите в момента тримесечни тестове са абсолютно неефективни и възниква основателно съмнение за вредата, които генномодифицираните храни биха могли да нанесат върху човешкото здраве.

Така във Франция вече се говори за промяна на системата към по-строго сертифициране на ГМО продуктите. В Европейския съюз днес са разрешени 46 вида храни, които са генномодифицирани.

Изследванията показват, че най-много поражения ГМО храните нанасят върху бъбреците на мъжките животинки, а при женските най-сериозно страда черният дроб. Причината за това е фактът, че когато храната постъпи в организма, това са органите, участващи най-активно в процеса по детоксикация, резултат от постъпването на тази храна. Разбира се, това не са единствените органи, които са потенциално застрашени. Учени твърдят, че риск има за целия организъм, но сред най-рисковите се причисляват и сърцето, далакът и кръвните клетки.

 10 най-често срещани ГМО продукти

Царевица, соя, домати, картофи, ориз, рапица, грах, млечни продукти, памук и папая.

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане