GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / Генетика на наднорменото тегло и затлъстяването...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

Генетика на наднорменото тегло и затлъстяването

Генетика на наднорменото тегло и затлъстяването

Нутригеномиката – незаменима при персонализираните препоръки за хранене

Нутригеномиката е сравнително нова сфера от генетиката, изследваща връзката между генома на хората и техните хранителен режим и начин на живот. Това помага за постигането на още по-качествена персонализация на режимите, с цел превенция и намаляване на теглото и има сериозен потенциал за профилактиката на заболявания, свързани с диетата и начина на живот. В световен план нутригеномиката става все по-важна част от превантивната медицина и персонализирания, високоефективен подход в лечението на социално значими заболявания. Ранното откриване на генетично предразположение към тях има потенциал да ги предотврати десетилетия преди тяхното проявление.

Много вероятно е през настоящото десетилетие да видим как индустрията за хранителни добавки, хранително-вкусовата промишленост и здравните компании ще започнат да се изменят в отговор на напредъка на изследванията върху генома и храненето, и техните приложения.

Гените и затлъстяването

Физическа активност и здравословно хранене допринасят съществено за намаляване на риска от развитие на затлъстяване, но да се мисли, че те са единствените фактори е в противоречие с това, което вече е известно за регулацията на храненето и енергийния баланс. Нашето разбиране за молекулярните процеси, които контролират поведението на хранене и наддаване на тегло са се увеличили драстично през последните 15 години. Това е област, в която генетиката на затлъстяването е направила голям напредък.

Генетични тестове за превенция и срещу затлъстяване

Съвременните генетични тестове в сферата на нутригеномиката дават значителен обем информация, която няма как да бъде получена по друг начин – чрез друг тип изследвания или фамилна анамнеза. Чрез генетичен тест може да се определи, например, колко чувствителен човек може да бъде към количеството или вида на мазнините в диетата, дали може да се очаква значително забавена загуба на тегло, в следствие на упражнения, до каква степен малкото количество сън влияе върху наднорменото тегло и затлъстяването (циркадните ритми), потенциал за резистентност към инсулин и др.

Генетични изследвания за социално значими заболявания по света има от години, но у нас тепърва навлизат.

Въпреки бързо нарастващото разбиране на генетичната основа на наднорменото тегло и затлъстяването, този тип персонализиран подход в световен план до преди 10 години беше изцяло игнориран в повечето програми за превенция, предназначени за намаляване на телесното тегло и затлъстяването. За щастие в последните години това бързо се променя и такъв тип изследвания вече се предлагат и в България. Има възможност всеки да си направи подобен генетичен тест, като необходимия за това материал може да бъде взет в собствения му дом, на работното или на друго посочено от него място. С времето тестовете ще стават все по-надеждни и незаменими като инструмент в работата на специалистите, като база за изготвяне на високо персонализирани режими и превенция на заболявания. Тъй като геномът ни не се изменя, генетичните тестове са еднократни и дават картина, която е валидна през целия ни живот. Това означава, че резултатът ще е идентичен, без значение от възрастта и моментното здравно и физическо състояние на изследвания човек. Също така, резултатът е уникален за всеки – насоките, които се получават в него са валидни само за неговия случай. За разлика от кръвните тестове и други изследвания, които са актуални за кратък период от време, генетичните тестове не дават диагноза или текущо здравно състояние. Те показват генетичен потенциал и възможните здравни рискове. Съответно, консултацията с обучен в разчитането им специалист, е от много голяма важност за приложимостта и правилната интерпретация на изследването.

Тъй като тези изследвания са още един инструмент в работата на специалистите, най-добри и високо персонализирани режими се получават, когато се вземат предвид и фактори, които не са свързани с генетиката – възраст, пол, съществуващи и преминали заболявания, фамилна анамнеза, начин на живот и др. Познанието за нашия геном ни позволява да компенсираме областите, в които гените ни не се справят оптимално, и да се възползваме от генетично заложените си силни страни.

Как се създава персонален диетен план?

За да е работещ един хранителен режим, да го следвате с желание и да донесе търсените резултати, е важно да се вземат предвид следните фактори:

  • Възраст и пол
  • Здравословно състояние
  • Метаболитен и хранителен статус
  • Непоносимост към храни
  • Геном
  • Лични предпочитания и желания

За целта се взима предвид анамнезата и съществуващата медицинска документация, провеждат се необходимите според случая консултации, лабораторни, ехографски, инструментални, генетични и други изследвания. Този компексен подход дава възможност да се събере и обобщи необходимата информация за подготовка и изработване на най-адекватни диетологични препоръки и план за дългосрочно хранене. Единствено по този начин можете да сте сигурни, че хранителният режим, който започвате, ще е най-ефективният за вас, ще ви доведе до търсените резултати откъм фигура и здраве, и ще ви помогне да ги задържите за дълъг период от време. Това е една от отговорностите, които всеки би могъл и би трябвало да поеме – отговорността за здравето в продължение на целия ни живот.

 

Автори:  

Д-р Митко Ригов е завършил медицина в Санкт-Петербургския Медицински Университет и от тогава се занимава само с хранене и диететика. 28 години работи в УМБАЛ „Александровска”, в момента е диетолог, главен асистент в „Болнично хранене и диететика”.

Д-р Марта Михайлова е завършила Медицински Университет-София и е лекар-магистър. От 2008 г. работи като психиатър в болница "Свети Наум", има 2,5 г. специализация по специалността. Тя е асистент, специализант и докторант към катедра Медицинска Генетика към МУ София.

 


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане