GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / В сияйно настроение през зимата...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

В сияйно настроение през зимата

В сияйно настроение през зимата

По-кратките дни и ниските температури на зимния сезон могат да накарат всекиго да се почувства мрачен и потиснат. Това особено се засилва през месец февруари, когато пролетта е близо, но още не можем да я достигнем, а зимата е продължила достатъчно дълго, за да изчерпи летните ни запаси от добро настроение. Според д-р Майкъл Търман, директор на Центъра по лечение със светлина и биологични ритми в Колумбия, ако физически внесем повече светлина в зимното си ежедневие, това ще направи и настроението ни сияйно.

Пускайте светлината в дома си още със ставането, съветва той. Ако имате щори или завеси, дърпайте ги вегнага, щом се събудите. Ако имате таймер на електрическите ключове, нагласяйте лампите в стаята ви да светнат 15 минути, преди да звънне алармата, за симулиране на изгрева - според Търман това помага да се събудим по-бодри и енергични.

Използвайте естествената светлина на слънцето винаги, когато можете - това подобрява настроението, казва Търман. Сутрешното слънце е най-полезно, така че по-добре се разходете до работата.

Използвайте компактни флуоресцентни крушки, които имитират по-добре слънчевата светлина от обикновените.

Според американско психиатрично проучване, ефект върху сияйното зимно настроение може да има и светлинната терапия. Процедурата представлява осветяване на пациента с луминисцентна лампа с голяма интензивност в продължение на 30 минути. Специалистът смята, че това може да повлияе на зимната депресия.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане