GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Здраве / Здрави и красиви / В сезона на опасната кашлица...

Здраве

Здрави и красиви

Здрави и красиви

В сезона на опасната кашлица

В сезона на опасната кашлица

Доц. Костов, какво представляват бронхите?

Бронхите са въздухоносни пътища, които провеждат вдишания въздух до функционалната тъкан на белите дробове (алвеолите). Без бронхите, поемането на вдишания въздух и последващото извличане на кислорода от него не би било възможно. Бронхите се разклоняват на 23 генерации, докато стигнат периферията на белия дроб, където завършват в т.нар. алвеоли (въздушни мехурчета), осъществяващи приемът на кислород и отдаването на въглероден двуокис. Ето защо, опазването на проходими и здрави дихателни пътища е така важно за организма.

 Колко вида кашлица разпознаваме?

Най-важно за пациента е разделянето на кашлицата на остра, подостра и хронична. Това разделяне определя и клиничното поведение на лекаря. Иначе има суха и влажна, спастична, лаеща, пристъпна, дневна, нощна и други видове кашлица, което също има значение при определени болести. Важно е да се знае, че кашлицата е защитна функция на организма и чрез нея ние изхвърляме обратно поетите замърсители на въздуха – вредни частици или газове. Чрез кашлицата ние реагираме и на различните инфекции на бронхите, които предизвикват натрупване на възпалителен секрет, богат както на отделени от кръвообращението клетки (левкоцити), така и на епителни клетки и различни възпалителни остатъчни продукти, които трябва да бъдат отстранени от организма. Затова, когато кашлицата е влажна, не се опитваме да я потискаме, а да я облекчаваме. Средства за потискане на кашлицата се прилагат само при суха, мъчителна кашлица, която нарушава комфорта на болния и му пречи да си изпълнява служебните задължения или му нарушава съня.

 Кога влажната кашлица е сериозен повод за притеснение?

Повод за притеснение има, когато кашлицата протича с гнойни храчки и повишена телесна температура или има кръвохрачене. В тези случаи е необходима намесата на специалист, защото ненавременното лечение на една усложнена инфекция или друг процес, протичащ с гнойни храчки и кръвохрак, може да донесе усложнения с лоша прогноза. Обикновено в подобни случаи се пристъпва към по-обстоен преглед, за изключване на пневмония или белодробен абсцес, както и други белодробни процеси, които изискват навременна диагноза и лечение. Не бива да се изпада в паника при кръвохрак, защото в над 90% от случаите не се касае за сериозна болест. В същото време обаче, не бива този симптом да се пропуска, без да се изясни причината, която макар и рядко, може да бъде сериозна.

 С какво се отличава бронхитът?

Бронхитът е остра или хронична възпалителна реакция на дихателните пътища (бронхите) и може да протече както самостоятелно, така и като съставна част на други белодробни болести като ХОББ, бронхиектазии и др. Сам по себе си, ако бронхитът е остър, не е особена заплаха за организма и може да бъде излекуван без остатък. Острият бронхит най-често е от вирусен произход и протича с прояви и от горните дихателни пътищаq с едновременно засягане и на трахеята (трахеобронхит). Често е придружен и с хрема. Хроничният бронхит има по-различна прогноза, в зависимост от това, дали протича със запушване на дихателните пътища (обструкция) или е без такава. Наличието на хроничен бронхит с обструкция е най-неблагоприятният вариант, защото обикновено е съставна част на една упорита, прогресираща болест, известна с абревиатурата - ХОББ.

 По какво можем да заподозрем развитието на бронхопневмония?

Когато една остра дихателна инфекция не отзвучава за обичайните 3-5 дни и състоянието на болния се влошава със задържане и дори учестяване на кашлицата, поява на гнойни храчки, отпадналост, болки в гърдите и задух при по-тежките и по-напреднали случаи, имаме основание да подозираме бронхопневмония. Решаващи за своевременната диагноза са компетентността на лекаря и навременното рентгенологично изследване при такива съмнения. Често бързата и компетентна реакция решава човешки живот, защото една част от пневмониите, особено по време на грипна епидемия, могат да протекат сравнително бързо и за част от болните – фатално.

 Какво лечение прилагате вие на бронхитите?

При острите бронхити се стремя към щадящо лечение, без излишно предписване на антибиотици, с предимство на топлите течности и чайове, облекчаващи сиропи при влажна кашлица, антипиретици при по-висока (над 38˚- 38.5˚) и нарушаваща телесния комфорт температура. Друг е подходът към хроничните форми, които изискват не само хронично и постоянно лечение, но и постоянен контрол, поради често прогресиращия характер и нарушеното качество на живот на пациента. Често се стремя да изключа засягане и на горните дихателни пътища и ако има такова, своевременно провеждам комплексно лечение, защото това е един общ дихателен път и ако болният има хрема или засягане на околоносните кухини (риносинуит), то лечението трябва да обхване и тези състояния. В противен случай ще бъде неефективно и компрометира лечебния процес.

 А най-често при бронхопневмония?

При пневмония задължително се прилага антибиотик според клиничното състояние, тежестта и най-вероятния причинител. Останалото са помощни средства, облекчаващи симптомите и кашлицата – антипиретици (за високата температура), сиропи за кашлица при трудни за извеждане секрети, топли течности и билкови чайове и др. Важно е да се помни, че при изписан антибиотик, болният трябва да бъде проконтролиран на трето денонощие за оценка на ефекта от терапията и евентуалната й корекция, ако се налага такава. Не трябва да се забравя, че пневмониите могат да бъдат усложнение на друга придружаваща болест и ако има съмнение за такава, същата трябва да бъде изяснена.

 Какво бихте препоръчали на нашите читатели, за да избегнат евентуални белодробни усложнения през зимния сезон?

Най-важното е да бъдат внимателни в профилактиката. Антигрипната ваксинация е част от тази профилактика. Необходим е и своевременен преглед от белодробен специалист, ако една дихателна инфекция не отзвучава за 3-5 дни, въпреки предписаното от личния лекар лечение. Разбира се, важен е и здравословният начин на живот с богат на витамини хранителен режим, с преобладаващи плодове и зеленчуци, риба и рибни деликатеси, ядки, при минимализиран прием на месо и месни продукти, независимо какво ви говорят и убеждават диетолозите от общата практика. Най-здравословният режим на хранене е средиземноморският, който е богат на растителни мазнини и риба.


Още теми от Здраве

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане