GoBIO - Lifestyle magazine

Начало / Бизнес / Био oтпадъци и рециклиране / В Средиземно море кръжат над 1000 тона пластмасови...

Бизнес

Био oтпадъци и рециклиране

Био oтпадъци и рециклиране

В Средиземно море кръжат над 1000 тона пластмасови отпадъци

В Средиземно море кръжат над 1000 тона пластмасови отпадъци

Безценното биологично богатство на Средиземно море и икономическото му значение означават, че пластмасовото замърсяване е особено опасно, твърдят испанските изследователи. Те са открили парчета пластмаса в стомаха на риби, птици, костенурки и китове. Малки парчета пластмаса са били открити и в стриди и миди, отглеждани по бреговете на Северна Европа.

Идентифицирахме Средиземно море като голяма зона на натрупване на пластмасови отпадъци“, каза Андрес Козар от университета на Кадис в Пуерто Реал, Испания.“Пластмасовото замърсяване в морето се е разпространило дотолкова, че се превръща в проблем от планетарен мащаб – и това се случва след само половин век широка употреба на пластмасови материали. Което ще рече, че са нужни спешни управленски стратегии за справяне с този проблем“.

 

Пластмасовите отпадъци в Средиземно море се натрупват по подобен тертип като тези в океанските течения в Индийския океан, Северния Атлантически океан, Северния тих океан, Южния Атлантик и Южния тих океан, показва проучването. Подобно огромно „изобилие“ от пластмасови боклуци е установено и из други морета, включително Бенгалския залив, Южнокитайско море и Баренцово море при Северния ледовит океан.

 

Учените са особено загрижени за много малките парченца пластмаса – т. нар. микропластмаса (парчета с размер по-малко от 5 мм дължина), заяви д-р Дейвид Мори от Лондонския университет в свой коментар пред изданието PLoS ONE. Проучването е установило, че повече от 80% от пластмасовите елементи в Средиземно море попадат точно в тази категория. „Тези много малки пластмасови фрагменти лесно биват поглъщани от морските видове, потенциално освобождавайки отровните химикали от платмасите в червата на животните,“ обяснява д-р Морит пред BBC News.

 

 


Още теми от Бизнес

Разплащателни карти Защита за онлайн разплащане